Laibach će na Dan pobjede nad fašizmom održati koncert u Sarajevu

U okviru zatvaranja 28. izdanja Modula Memorije u Narodnom pozorištu će u utorak, 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, gostovati kultna slovenačka grupa Laibach.

Svi programi zajedno sa terminima su objavljeni na MESS-ovoj web stranici te na Facebooku i Instagramu.

Jedan od ciljeva Modula memorije jeste dovesti programe iz cijelog svijeta i na taj način skrenuti pažnju na ostala mjesta stradanja te priče ljudi koji su pogođeni tim stradanjem, kao i umjetnike koji se bave sličnim ili istim pitanjima kroz svoju umjetnosti i kojima je, prije svega, u fokusu njihove umjetnosti neraskidiva veza između etike i estetike.

Upravo iz tog razloga, u okviru Modula memorije 2023 bit će upriličeno gostovanje poznate slovenačke grupe Laibach. Predstava “Laibach – Wir sind das Volk” zatvorit će ovogodišnje izdanje Modula memorije 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, čime žele poslati jasnu poruku. Ovaj muzičko-scenski spektakl bit će održan na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, što nosi određenu simboliku obzirom na činjenicu da je upravo u Narodnom pozorištu grupa Laibach nastupala u decembru 1995. godine u opkoljenom Sarajevu, želeći na taj način da obilježi potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

Od svog osnivanja 1980. godine, Laibach se više puta bavio njemačkom historijom, kulturom i ideologijom, posebno kroz prizmu totalitarizma u 20. stoljeću. Članovi benda Laibacha su krajem 1990. godine, kad su počela politička previranja u Jugoslaviji, “osnovali” vlastitu utopijsku državu NSK (Neue Slowenische Kunst), koja je imala vlastiti pasoš, novac i zastavu. Prilikom gostovanja u Sarajevu, Laibach je naš grad proglasio članom NSK. U Narodnom pozorištu je postavljena ploča samoprozvane države, koja se i danas nalazi na istom mjestu, a svi posjetitelji i posjetiteljice koncerta su dobili NSK pasoše.

“Wir sind das Volk” zasnovan je na tekstovima Heinera Mullera, jednog od najznačajnijih pisaca njemačkog govornog područja. Laibachova veza sa pozorištem počinje 1984. godine, kada su komponovali muziku za Mullerov “Kvartet”, čija premijera je bila u Slovenačkom narodnom pozorištu Ljubljana. Sljedeće godine članovi benda se u Berlinu lično susreću s Mullerom i tada im on predlaže saradnju. Nažalost, do te vrste saradnje je došlo tek postuhmno, kada je Laibach producirao performans baziran na njegovim tekstovima.

Važno obavještenje za karte

Direkcija MESS-a i programa Modul memorije obavještava publiku da će ulaznice za koncert, odnosno predstavu Laibacha biti besplatne i moći će se preuzeti u prostorijama MESS-a na adresi Maršala Tita 54/I od srijede, 3. maja svaki radni dan u periodu od 10 do 17 sati. S obzirom na to da je broj mjesta u Narodnom pozoristu ograničen, jedna osoba će moći preuzeti maksimalno dvije ulaznice. Napominju da će ulaz biti moguć samo uz predočenu ulaznicu.

Radio AS