Stanovi dodijeljeni na korištenje pripadnicima braniteljske populacije prelaze u trajno vlasništvo

Nakon što je prethodno na Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuta inicijativa kako bi stanovi dodijeljeni na korištenje pripadnicima braniteljske populacije, koji ostvaruju ovo pravo u skladu sa zakonskim propisima, prešli u trajno vlasništvo, Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj jučer dala saglasnost za potpisavanje predmetnih ugovora.

Riječ je o 17 stanova, odnosno porodica koje će ovom prilikom trajno riješiti problem svog stambenog zbrinjavanja. S obzirom na to da su pravo na korištenje stana ostvarili pod istim uslovima koji su propisani za dodjelu stanova u trajno vlasništvo, ovom inicijativom riješeno je pitanje nad navedenim stanovima.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović je, ovom prilikom, naglasio važnost brige o porodicama šehida-poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, koji su zadužili našu domovinu.

”Veoma sam sretan i zadovoljan što smo uspjeli da korisnike prava na dodjelu stana na korištenje, njih ukupno 17, obradujemo u ovim izazovnim vremenima, trajnim rješavanjem stambenog pitanja. Nakon što smo u januaru ove godine, potpisali notarske ugovore za 30 korisnika, evo polako dolazimo i do finaliziranja procedure za njih još 17. Naša je dužnost i obaveza da se brinemo o porodicama onih koji su dali svoje živote za Bosnu i Hercegovinu, te onima koji su dali dijelove tijela u odbrani. Preostala su još četiri stana, za koje čekamo etažiranje, nakon čega ćemo ovaj projekt uspješno privesti kraju,” istakao je ministar Osmanović.

Stanovi koji prelaze u trajno vlasništvo bit će dodijeljeni za 12 supruga šehida-poginulih boraca, dva roditelja šehida-poginulih boraca, te za tri ratna vojna invalida. Nakon što Skupština Kantona Sarajevo potvrdi odluku Vlade, pristupit će se potsivanju notarskog ugovora za ove stanove.

Radio AS