Marija Todorova počasna gošća festivala književnosti Bookstan koji počinje 5. jula

Međunarodni festival književnosti Bookstan, koji će ove godine biti održan od 5. do 8. jula u Sarajevu i Brčko distriktu, okupit će 70 eminentnih autora iz 15 država svijeta. Počasna gošća je bugarska historičarka Marija Todorova.

Na osmom Bookstanu, autore koji u Sarajevu dolaze iz cijelog svijeta, odredila je centralna festivalska tema “Imaginarni Balkan”, koja odgovara na društveni kontekst.

Cilj festivala, kako su danas na konferenciji za medije kazali direktor festivalskog programa Damir Uzunović i izvršna direktorica Festivala Lamija Milišić, je predstaviti autore, ideje koje su predstavljene u književnosti, ali i književnost kao umjetnost.

Kroz 40 promocija knjiga, autori, prevoditelji, historičari i stručnjaci iz oblasti humanističkih nauka će u četiri dana programa razmatrati teme kao što su savremeni izazovi balkanskog identiteta i (samo)nametnuti kompleks inferiornosti na Balkanu, te će festival ove godine poseban naglasak staviti na status balkanskih autora u dijaspori, te na svjetskoj književnoj sceni.

Počasna gošća “Imaginarnog Balkana” je članica Američke akademije nauka i umjetnosti i dobitnica Nagrade za izuzetan doprinos slavističkim, istočnoevropskim i euroazijskim studijama, bugarska historičarka – Marija Todorova. Na svečanosti otvorenja bit će predstavljeno prvo bh. izdanje njene kultne studije “Imaginarni Balkan”.

Pored Todorove, na Festivalu će publici biti predstavljen i književnik, irski autor Colmu Tóibín, a u okviru svečanog zatvaranja festivala bit će predstavljeno i Buybookovo izdanje Tóibínovog romana o životu Thomasa Manna – “Čarobnjak”.

Biće održane i radionice o temi Savremena književna i kulturna kritika: “Opasno čitanje”, od 2. do 8. jula, a voditeljica je profesorica Selma Raljević. Na radionici će učestvovati 15 studenata iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

U 2023. godini Bookstan pokreće novi, specijalni program “Mladi kutak”, posvećen književnosti za djecu i mlade različitih žanrova, a realizuje ga u saradnji sa Američkim kutkom Sarajevo i Američkim kutkom Brčko (pod nazivom Bookstan Distrikt).

“Mladi kutak” skreće pažnju na publiku mlađe generacije u prepoznavanju njihovih čitalačkih potreba, savremenih književnih glasova koje djeca i mladi prepoznaju kao autentične i savremene. Promocije i diskusije u okviru Mladog kutka su posvećene pitanju statusa književnosti za djecu i mlade u BiH i globalno danas, te procesima nastanka različitih žanrova u okviru ove književnosti.

Uzunovića posebno raduje, kako je rekao, dolazak Buybookovih autora koji više ne žive u BiH, a koji su u njoj rođeni, te svoje uspješne književne karijere grade diljem svijeta.

Najavljena su i nova Buybookova izdanja, namjenski pripremana za premijerno predstavljanje na Bookstanu, a jedno od tih izdanja je i roman „Zlatni geler“ autora Almira Imširevića.

Uzunović je izrazio zadovoljstvo što će, u prvim danima jula pod svodom Bookstana, Sarajevo biti mjesto susreta nekih od najznačajnijih književnika i književnica današnjice.

Na festivalu će učestvovati i američki pisac i dobitnik Pulitzerove nagrade Benjamin Moser, predsjednik Međunarodnog PEN-a i dobitnik književnih nagrada EBRD-a i biblioteke “Vaclav Havel” Burhan Sönmez, spisateljica čiji je roman “Kuća u ulici Mango” prodat u više od sedam miliona primjeraka i preveden na 25 jezika Sandra Cisneros, te jedan od najvažnijih pisaca krimi-fantastike u Turskoj, čija su djela prevedena na 35 jezika Ahmet Ümit.

(FENA)

Radio AS