Martić: Podrška za devet projekata u Kantonu Sarajevo

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i predstavnici lokalne vlasti Kantona Sarajevo potpisali su danas ugovore o sufinanciranju još pet projekata iz tog kantona koje je podržalo Federalno ministarstvo prostornog uređenja putem javnog poziva u ukupnom iznosu od 753.235 KM. 

Ministar Martić je istaknuo kako je Federalno ministarstvo prostornog uređenja ove godine podržalo devet projekata iz Kantona Sarajevo značajno većim iznosom nego što je to bio slučaj ranije. 

“S obzirom na to da su iz Proračuna FBiH za 2022. godinu izdvojena veća financijska sredstva, ove godine smo podržali devet projekata koji su ispunili sve propisane uvjete, a tiču se sanacije šteta nastalih uslijed poplava i klizišta, utopljavanja zgrada radi uštede energije kao i zaštite nacionalnih spomenika”, precizirao je ministar Martić. 

Ministru Martiću su zahvalili načelnici općina Novi Grad i Stari Grad, Semir Efendić i Ibrahim Hadžibajrić. Istakli su kako je svaka podrška dobrodošla, a pogotovo ova na početku nove školske godine od po 50.000 KM za osnovne škole  “Osman Nuri Hadžić” i “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”. 

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo je izrazio posebnu zahvalnost na dodijeljenim sredstvima od 150.000 KM za sanaciju klizišta Makljen na magistralnom putu M18.1 koja su, kako je naglasio, od velikog značaja za lokalnu zajednicu. 

Potpisivanju su prisustvovali i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, koji je potpisao 80.000 KM vrijedan ugovor za revitalizaciju istorijskog područja Stari grad Dubrovnik – južna kula. 

Uime udruženja Tarikatski centar Hadži Sinanove tekije u Sarajevu Sead Halilagić i Mensur Serdarević za projekt „Zamjena krovne pokrivke na kuli Hadži Sinanove tekije“ u iznosu od 40.000 KM. 
Uz ranije, i današnji ugovori su potpisani u skladu Odluke Vlade FBiH o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava. 

Federalno ministarstvo prostornog uređenja saopćštlo je da je, kada je Kanton Sarajevo u pitanju, preostalo još potpisivanje ugovora sa Općinom Novo Sarajevo.

Radio AS