Međugradski prevoz u BiH poskupio za 15 posto

Povećanje cijena goriva utiče na brojna druga poskupljenja, a među prvima na listi su cijene karata međugradskog saobraćaja.

Značajan rast cijena goriva primorao je prevoznike na nepopularan potez povećanja cijena karata, a naročito će to osjetiti putnici u međugradskom saobraćaju.

“Svi prevoznici u Federaciji BiH su od 1. marta povećali cijene karata u međugradskom saobraćaju za 15 posto”, rekao je Safudin Čengić, direktor Centrotransa, za portal Klix.

Iako je ranije najavljeno da će doći do poskupljenja cijena karata u gradskom saobraćaju, Čengić kaže da tu odluku ne donose prevoznici već Vlada. Ipak, za sada nije poznato da li će cijene karata tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja rasti.

U BiH je prisutno slobodno formiranje cijena na međuentitetskim područjima, što znači da svaki prevoznik slobodno može donositi odluku o povećanju cijene karata.

Slično kao i u FBiH, i u entitetu Republika Srpska je došlo određenih poskupljenja.

“U RS-u su cijene karata međugradskog saobraćaja povećane za otprilike 15 posto, iako se to razlikuje kod svakog prevoznika”, rekao je Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza” Banja Luka za Klix.

Također, u RS-u odluku o povećanju cijene karata u gradskom saobraćaju donosi lokalna vlast, a prema riječima Mijića, i tu je došlo do određenih poskupljenja u gradskom i prigradskom prevozu.

klix.ba

Radio AS