Međunarodni javni poziv za dostavljanje idejnog rješenja „Hastahana“ traje do 6. aprila ove godine

Međunarodni javni poziv za dostavljanje idejnog rješenja javnog prostora „Hastahana“ još uvijek je otvoren i traje do 6. aprila 2022. godine.

Do sada je pristiglo preko 120 prijava na konkurs iz cijeloga svijeta, za koji je Općina Centar u budžetu za 2022. godinu planirala sredstva u iznosu od 500.000 KM za ovu namjenu.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, i dalje poziva domaće i međunarodne arhitekte, urbaniste, pejzažne arhitekte, te studente arhitekture i dizajna da se prijave na ovaj međunarodni poziv.

Svi zainteresovani koji imaju prijedlog, isti mogu dostaviti, putem ove stranice.

Učesnici se ohrabruju da osmisle inovativna rješenja inspirisana prirodom i vođena idejama stanovnika Sarajeva koja će doprinijeti urbanoj regeneraciji „Hastahane“ – kultne lokacije u srcu Sarajeva gdje se preklapaju značajni historijski periodi.

Konkursu su prethodile javne konsultacije o budućim sadržajima i funkcijama ovog prostora, kroz koji je zaprimljeno gotovo 400 odgovora i ideja građana, koji su sada uključeni u smjernice javnog poziva.

Međunarodni petočlani žiri sastavljen od relevantnih renomiranih profesionalaca razmatrat će dostavljene prijedloge idejnih rješenja i nagraditi tri najbolja u skladu s uslovima ovog javnog poziva.

Tri najbolja rješenja će biti stavljena na javno glasanje za izbor najboljeg rješenja po mišljenju javnosti.

Općina Centar će podržati izradu prijedloga koji dobije najviše glasova građana i u saradnji sa pobjednikom javnog glasanja radit će na glavnom projektu uređenja javnog prostora „Hastahana“ u toku 2022. godine.

Radio AS