Mijatović potpisao sporazume s udruženjima: Cilj je da lovstvo ponovo postane reprezentativna grana privrede

S ciljem realizacije projekata koji će unaprijediti lovstvo i lovni turizam na području Kantona Sarajevo, ministar privrede KS Zlatko Mijatović potpisao je sporazume s predstavnicima lovačkih udruženja. Sredstva izdvojena za ovu namjenu su namjenska iz oblasti lovstva, a projekti za koje su potpisani sporazumi lovačka udruženja su dostavila putem javnog poziva.

Sporazume su potpisali predstavnici Lovačkih udruženja “Igman” Ilidža, “Lane” Vogošća, “Sarajevo” Sarajevo, “Srednje” Srednje, “Trnovo” Trnovo i “Zec” Ilijaš.

Projektima koji su dobili podršku Ministarstva privrde KS planirana je prihrana divljači u cilju smanjenja štete u lovištu, obnova infrastrukture i nabavljanje opreme, osnivanje parcela za divljač, te sadnja voćkarica.

“Cilj nam je da provodimo aktivnosti na unapređenju lovstva, povećanju populacije divljači, ali i izgradnji lovno – uzgojnih objekata u lovištima, te zaštiti divljači. Osim toga, cilj je i da lovstvo ponovo postane reprezentativna grana privrede i izvor koji će omogućiti razvoj lovnog turizma za koji imamo sve neophodne resurse, a i dugu tradiciju u oblasti lovstva koja datira još od kraja devedesetih godina 19. stoljeća”, naveo je ministar Mijatović.

Lovstvo je, zbog lošeg imidža koji se kreira već izvjesno vrijeme na lošem glasu, unatoč činjenici da je to ekološka disciplina, jer pravilnim upravljanjem lovištima održava se balans ekosistema divljači šume, kao djelatnost ono obuhvata uzgoj, zaštitu, lov i korištenje divljači. U širem smislu lovstvo je privredna, znanstvena, obrazovna, turistička, sportska i rekreativna veza u nizu srodnih djelatnosti, a Kanton Sarajevo je područje sa potencijalom za razvoj lovstva.

“Svjedočimo i da se u posljednje vrijeme sve češće susrećemo s divljači zalutalom u urbane sredine. Pravilnim upravljanjem lovištima i dobrom suradnjom Ministarstva i lovačkih udruženja nastojimo da riješimo taj problem, kako kroz potpisivanje ovih sporazuma, tako i kroz dijalog u cilju budućeg partnerstva”, zaključio je ministar Mijatović.

Radio AS