Ministar Osmanović sa specijalcima FUP-a: Stojimo na raspolaganju za svaki vid pomoći i podrške

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović boravio je danas u radnoj posjeti Specijalnoj policijskoj jedinici Federalne uprave policije i tom prilikom sa pripadnicima ove jedinice razgovarao o aktivnostima koje svakodnevno poduzimaju, kako bi zajedno sa pripadnicima sigurnosnih jedinica svih nivoa vlasti održali potreban nivo bezbjednosti u našem gradu, Kantonu, ali i državi.

“Kao ponosni pripadnik ove jedinice u njenom ranijem sazivu, zajedno sa svojim kolegama koji i danas rade u ovoj elitnoj jedinici ovo je bila i odlična prilika da evociramo uspomene na naše zajednički provedeno vrijeme kada smo svim svojim bićem djelovali kroz ovu jedinicu za opšte dobro svih članova našeg društva”, prisjetio se ovom prilikom ministar Osmanović.

S ponosom se sjetio i svog odlikovanja koje je primio dok je bio pripadnik ove jedinice, a koje, kako je istakao, zauzima posebno mjesto u njegovoj biografiji, ali i srcu.

Ministar Osmanović je kazao kako i danas jednako osjeća pripadnost ovoj jedinici, iako je prošlo već 20 godina od njegovog istupanja iz njenih redova.

Posebno je istakao značaj angažman svojih nekadašnjih kolege koji danas kao najiskusniji pripadnici ove jedinice  zajedno sa novima mladim školovanim pripadnicima ove jedinice čine odličan spoj mladosti i iskustva, jer svoja znanja na najdirektniji način prenose na nove generacije mladih specijalaca.

Današnja posjeta bila je prilika da se pokaže i radno-taktički dana ove jedinice. Izvedena je i konkretna pokazna vježba vezana za otkrivanje droge uz pomoć jedinice sa vodićima pasa. Također je kroz sve to pokazana i zavidna opšta fizička spremnost, ali borilačke i alpinističke vještine naših specijalaca.

Ministru Osmanoviću je tokom ove posjete prikazana i određena količina opreme i rekvizita kojima ova jedinica raspolaže.

Komandant ove jedinice Mustafa Selmanović je kazao kako su oni spremni uvijek na najbolji način odgovoriti na sve izazove koji se nađu pred njima.

“Bez obzira na različit nivo vlasti kojem pripadamo trenutno, uvijek ćemo stajati na raspolaganju ovakvoj jedinici, kako bi joj na najkonkretniji način pomogli da bude što bolje opremljena i spremna da odgovori na sve situacije, među kojima posebno mjesto zauzimaju one protiv terorističke”, najavio je na kraju posjete ministar Osmanović.

Radio AS