Općina Novi Grad dodjeljuje na besplatno korištenje zemljište za poljoprivrednu proizvodnju

Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je javni poziv za dodjelu na korištenje zemljišta u državnom vlasništvu u svrhu poljoprivredne proizvodnje. Javni poziv otvoren je do ponedjeljka, 14. marta, a građani koji se prijave imat će priliku da na parcelama od oko 300 metara kvadratnih proizvedu hranu za vlastite potrebe.

Građanima će biti na raspolaganju oko 7 hektara zemljišta pripremljenog za sjetvu na brdu Mojmilo, u Bačićima, Rajlovcu, Reljevu i Buća Potoku. Zamljište se dodjeljuje bez naknade u svrhu povećanja poljoprivredne proizvodnje u cilju saniranja posljedica Covid pandemije i globalnih ekonomskih poteškoća.

U prethodne dvije godine više od po 200 građana općine Novi Grad koristilo je bez nadoknade zemljište kako bi za vlastite potrebe proizvodili hranu. Većina korisnika iskazala je interes za nastavak korištenja zemljišta u prošloj i ovoj godini, ali se na javni poziv mogu prijaviti i ostali građani koji ranije nisu koristili zemljište.

Putem Udruženja poljoprivrednika Novi Grad, Općina će i ove godine osigurati sjemenski i sadni materijal osnovnih poljoprivrednih kultura. Osim toga, u planu je da se stanovnicima koji se bave stočarstvom osigura zemljište, kako bi mogli proizvesti stočnu hranu, dok će na 5 hektara Civilna zaštita Općine Novi Grad Sarajevo posijati krompir, za potrebe stanovnika koji su u potrebi, onih koji zbog starosti i bolesti nisu u mogućnosti sami za sebe proizvesti hranu.

U vrijeme kada je svijet zahvaćen globalnom ekonomskom krizom kao i posljedicama pandemije, jedan od najboljih načina da se iskoristi slobodno vrijeme je formiranje i održavanje vlastitog vrta u blizini mjesta stanovanja. Osim toga, vlastita proizvodnja povrća od neprocjenjive je važnosti po ljudsko zdravlje.

Radio AS