Ministar Šteta na gradilištu tramvajske pruge: Svi možemo biti ponosni na ovaj projekat

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je najavio skori završetak rekonstrukcije tramvajske pruge od Čengić Vile do Željezničke stanice.

To je učinio nakon što je posjetio gradilište na raskrsnici kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Kratko je poručio “Trojka uskoro opet na šinama”, misleći na to da će uskoro ponovo saobraćati tramvaji na liniji 3 (Ilidža – Baščaršija).

“Velike izazove je podrazumijevala izgradnja tramvajske pruge, kao i obnova raskrsnica i pružnih prelaza. Nakon svega urađenog do sada, mogu reći da sam izuzetno zadovoljan i da svi možemo biti ponosni na ovaj projekat. Mnogo posla je iza nas, kao i truda i odricanja za svakog čovjeka koji je uključen u bilo koji dio projekta”, konstaovao je.

Smatra da su građani imali strpljenje i razumijevanje zbog mijenjanja navika u javnom prevozu kako bi se projekat realizirao.

“Zbog svega toga sam i ponosan, i zahvalan, i sretan. Očekuje nas još obaveza kako bismo dobili potpunu novu tramvajsku prugu, nakon više od 60 godina i kako bismo mogli bili ponosni na to kakvu smo prugu svi zajedno izgradili”, izjavio je Šteta.

Rekonstrukcija drugog dijela tramvajske pruge (od Čengić Vile do Željezničke stanice) podrazumijevala je i obnovu svih raskrsnica na njenom dijelu, a trenutno se izvode radovi na raskrsnici kod Ambasade SAD-a.

Kako su saopštili iz Vlade Kantona Sarajevo, sljedeće sedmice počinju radovi na posljednjoj raskrsnici na glavnoj saobraćajnici koja će biti obnovljena, a to je raskrsnica na Čengić Vili. Do sada su obnovljene raskrsnice na Dolac Malti, kod Socijalnog, na Pofalićima i Skenderiji. Tokom izvođenja radova veliki značaj u regulaciji saobraćaja imala je saobraćajna policija.

Rekonstrukcija tramvajske pruge odvijala se u dvije faze, prva od Ilidže do Čengić Vile koja je puštena u saobraćaj prošle godine, a druga od Čengić Vile do Željezničke stanice čiji se završetak očekuje u narednom periodu. Rok za završetak radova je kraj avgusta ove godine.

Nadležni smatraju da je ovo najznačajniji projekat javnog prevoza u Kantonu Sarajevo i napominju da će njegova realizacija imati velike benefite za sve korisnike javnog prijevoza.

Rekonstrukcija ukupno košta više od 40 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvođač radova je konzorcij dvije kineske kompanije China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Engineering Group, podizvođač je kompanija Bosman, a nadzor nad projektom vrše kompanije PPG Sarajevo i Yuksel Proje.

Radio AS