Treće izdanje Sarajevo Modest Fashion Festivala od 15. do 24. avgusta

Ljubitelji mode i kreativnosti će i ove godine biti počašćeni trećim izdanjem Sarajevo Modest Fashion Festivala (SMFF), koji će biti održan ispred ARIA Mall-a  od 15. do 24. avgusta. Ovaj jedinstveni modni događaj posvećen umjerenoj modi okuplja progresivne dizajnere i dizajnerke, kreativce i ljubitelje mode iz Bosne i Hercegovine i regije.

Modest moda postala posljednih godina sveprisutni fenomen u svijetu mode, ali i u našoj regiji.

“Sve veći broj modnih marki i dizajnera ističe skromnost i eleganciju kao ključne vrijednosti savremen žene. Umjereni modni stil osvaja sve veći broj pristalica širom Europe, ali i globalno, a modni događaji poput Sarajevo Modest Fashion Festivala igraju ključnu ulogu u promociji ovog stila i okupljaju kreativce koji stvaraju trendove za budućnost. Na modnim revijama svoje kolekcije i radove će pokazati Modni studio NIT, Hidžab MOJA KRUNA, DIER BRAND, Magic Woman, Hana Fashion Atelier, Elma Tutic Collection, Asya handmade dizajnerice za djevojčice Samre Topić Šljivić i Magbago veganski brand dizajnerice Tamare Đurić, Its Hava, ARTISAN A i Wedding studio Sara.

– Ove godine, s posebnim zadovoljstvom, najavljujemo saradnju sa dvije izuzetne ambasadorice Sarajevo Modest Fashion Festivala – fashionisticom Suzanom Huseinbegović i inžinjerkom odjevne tehnologije Aldijanom Hadžifejzović. Ove inspirativne i talentirane dame, svaka na svoj način, doprinose promociji umjerene mode, prepoznajući njezinu važnost i doprinos raznolikosti u modnoj industriji. Također će preuzeti ulogu moderatorica revijalnog dijela događaja, donoseći nam stručne uvide u modni svijet, ali i načinu života koji današnja moderna žena vodi”, ističe Sanela Merjem Muharemović, predsjednica udruženja Naš koncept i organizatorica Sarajevo Modest Fashion Festivala.

Posjetioci ovog događaja mogu očekivati prezentaciju preko 20 kreativaca i dizajnera koji će predstaviti svoje najnovije kolekcije. Modne revije bit će nezaboravno iskustvo gdje ćete moći uživati u izvrsnosti njihovih radova i otkriti nove modne trendove.

“Uz modne revije, očekuje vas i niz zanimljivih panela. Na ovogodišnjem SMFF-u okupit ćemo stručnjakinje iz područja mode, zdravlja i psihologije. Razgovarat će se kako na otvaranju Festivala, tako i nma zatvaranju, o inovacijama u modnoj industiji, djevojčicama i modi, te psihičkom i fizičkom zdravlju žene. Ono što smatramo važnim dijelom ovog događaja je dodjela priznanja ‘Žene koje osnažuju’ izuzetnim ženama iz naše zemlje i regije, koje su svojim radom, djelovanjem i rezultatima, primjeri i inspiracija mnogima”, kaže Muharemović.

Ove godine će priznanja biti uručena Raziji Mujanović, našoj najboljoj i višestruko nagrađivanoj košarkašici, Team Managerici ženskih selekcija Bosne i Hercegovine ispred Košarkaškog saveza BiH a koja je i članica Komsije za žensku košarku FIBA Evrope. Selmi Selman, bosanskohercegovačkoj i američkoj likovnoj, medijskoj i performance art umjetnici, romskog porijekla, a koja djeluje i kao kulturna i socijalna aktivistkinja i koja je osnivačica organizacije “Marš u školu” koja uspješno stipendira mlade Romkinje, te stimulira i pomaže mlade Rome da idu u školu.

Ovo priznanje će dobiti i književnica Sanela Karišik Begović, Osnivačica Edukativnog centra za žene i djecu “Sara Sabri” u Sarajevu te Osnivač Ženskog edukativnog centra “Rahma” u Novom Pazaru i autorica 18 knjiga, te vlasnica i direktorica izdavačke kuće Sara Sabri d.o.o., te Neli Hasić, regionalnoj direktorici organizacije “Think pink – zajedno smo jedno” koja je nedavno otvorila prvi Centar za osnaživanje zdravlja žena u Bosni i Hercegovini – Think Pink Centar.

Ovaj festival je posebno značajan za kreativce modne industrije koji osvježavaju tradicionalne komade odjeće i modnih dodataka uvodeći nove ideje. Sarajevo kao domaćin ovog događaja predstavlja otvorenu platformu za za regionalne kreativce i modnu industriju, potičući razmjenu ideja i kreativnosti što je prepoznao i BH Telecom, ovogodišnji glavni pokrovitelj SMFF-a.

“Kako biste bili u toku s najnovijim informacijama o programu, panelima, modnim revijama i panelisticama, pratite službene društvene mreže SMFF-a za zvaničnu agendu i svečanosti koje nas očekuju na 3. Sarajevo Modest Fashion Festivalu od 15. do 24. avgusta na modnom događaju koji ne želite propustiti”, poručuju organizatori.  

Radio AS