Ministarstvo privrede KS primilo istraživače angažiranih od Dogs Trusta iz Velike Britanije

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo danas je u službenu radnu posjetu primilo delegaciju konsultanata istraživača angažiranih od organizacije Dogs Trust iz Velike Britanije. Delegaciju koju su činili Anida Dinarević, projekt koordinatorica u Dogs Trust BiH, te nezavisni konsultanti dr. Elly Hibby i doc. dr. Tomislav Mikuš primili su pomoćnik ministra privrede Kemal Starogorčić i šef Odjeljenja za veterinarstvo dr. Aladin Macanović.

Cilj ove posjete je, kako su istakli predstavnici delegacije Dogs Trusta, istražiti i dokumentovati rezultate koje je organizacija Dogs Trust ostvarila u proteklih deset godina djelovanja u Bosni i Hercegovini. 

“Nedavno smo obilježili 10. godišnjicu djelovanja Dogs Trust BiH i na ovaj način želimo istražiti postignute rezultate. S tim u vezi, Dogs Trust UK je angažovao nezavisne istraživače da istraže i dokumentuju utjecaj koji je to djelovanje imalo u BiH i pretvore ga u publikaciju koja će biti od koristi kod širenja sličnih aktivnosti u druge zemlje, navodeći BiH kao pozitivan primjer”, istakli su iz Dogs Trusta.

S tim u vezi, pomoćnik ministra Starogorčić istakao je dobru saradnju koju je Ministarstvo privrede ostvarilo u proteklim godinama s ovom organizacijom, ali i mnogim drugim organizacijama koje su aktivne u zaštiti prava i zdravlja životinja. 

“Kanton Sarajevo je u posljednje vrijeme, a posebno u protekle dvije godine, na inicijativu i zalaganje resorno ministra Adnana Delića postigao značajne rezultate i napravio velike korake u oblasti zaštite zdravlja životinja na području Kantona. Pojačali smo izdvajanja u budžetu 2022. godine za projekt masovne sterilizacije/kastracije, vakcinacije, te označavanja pasa i mačaka. Projekt je rezultirao tretiranjem 4.100 pasa i mačaka. Bio je aktuelan tokom čitave godine, a za navedene aktivnosti utrošili smo 558.000 KM. Osim toga, zahvalni smo organizacijama i za učešće u pripremi naših podzakonskih akata iz oblasti zaštite i dobrobiti životinja koje smo pripremali u proteklom periodu”, naveo je Starogorčić. 

On je istakao i da je Ministarstvo opredijeljeno da ove projekte nastavi i u 2023. godini, kao i da će sa zadovoljstvom ući u realizaciju projekata s Dogs Trust organizacijom, obzirom da je ova organizacija doista utjecala na popularizaciju i veću vidljivost aktivnosti vezanih za zaštitu i dobrobit životinja. 

Konsultanti koji istražuju rezultate djelovanja Dogs Trust fondacije u BiH istakli su da su u Kantonu Sarajevo primjetne aktivnosti na donošenju potrebnih propisa, radi bolje implementacije državnog zakona o Zaštiti i dobrobiti životinja, samostalnom provođenju aktivnosti sterilizacije napuštenih mačaka i pasa, aktiviranju higijeničarske službe, izgradnji tranzicijskog skloništa, kao i sve većem izdvajanju iz budžeta za ove namjene, što prema njihovoj ocjeni čini Kanton Sarajevo svijetlim primjerom pozitivnih promjena u BiH u ovom domenu.

Radio AS