Ministarstvo privrede KS ulaže oko 900.000 KM u tehnološku modernizaciju “Sarajevo-šuma”

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo krajem prošle godine osnovalo je Odjeljenje za praćenje rada privrednih društava s učešćem državnog kapitala, kroz koje se prati i nadzire realizacija svih projekata preduzeća iz resora privrede.

Osnivanjem ovog odjeljenja sva preduzeća imaju adekvatnu podršku, kako bi se njihovo poslovanje dovelo u granice samoodrživosti. Kroz ovo odjeljenje su prošle desetine projekata, za čije finansiranje, odnosno sufinansiranje, je Ministarstvo izdvojilo oko 50 miliona KM.

Danas su, osim sa preduzećem “ZOI ’84”, potpisana dva nova sporazuma i sa preduzećem “Sarajevo – šume” za nabavku građevinskih mašina i terenskih vozila za čuvarsku službu. Ministar privrede KS Adnan Delić podsjetio je da je modernizacija ovom preduzeću neophodna kako bi se gospodarenje šumama uvelo u savremeno doba.

“Naše preduzeće treba savremene mašine koje će im umnogome olakšati održavanje teže dostupnih dijelova šume, kao i čišćenje nakupljenog drveta na teže dostupnim dijelovima. Ono se godinama nije uklanjalo, jer je iziskivalo dosta vremena i drugih resursa, koje preduzeće nije imalo”, pojasnio je ministar Delić.

Dodao je i da su nove mašine neophodne zbog rada peletare, kojoj će ovi drvni ostaci i biomasa biti repromaterijal za proizvodnju peleta, kada počne proizvodnja.

Direktor preduzeća „Sarajevo-šume“ Samir Omerović naveo je da je potpisivanje sporazuma za nabavku novih mašina revolucionaran dan za ovo preduzeće. Kako je dodao, Ministarstvo privrede KS je prvo nakon niza godina prepoznalo značaj šumarstva i ulaganja u ovu oblast. Prema njegovim riječima, dosta toga mora se obaviti da bi se izdanačke šume prevele u visoke.

“Neophodno je uz postojeća sredstva rada, odnosno građevinske mašine, nabaviti dodatno dva kamiona kipera, jedan od tih s kranom, kao i rovokopač određenih tehničkih karakteristika, za koje smo danas potpisali sporazum s Ministarstvom”, pojasnio je Omerović.

Osim ovih mašina, Ministarstvo privrede sufinansirat će i nabavku terenskih vozila za čuvarsku službu, koja je po novom Zakonu o šumama KS vraćena u maticu, odnosno preduzeće „Sarajevo-šume“.

Radio AS