Ministarstvo privrede, Sarajevo-šume i FEA potpisali sporazum u svrhu dodatne brige u očuvanju šuma

Danas je potpisan Trilateralni memorandum o saradnji u okviru Projekta “Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana – Faza II”.

Memorandum su potpisali ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, predstavnica Incijative za šumarstvo i okoliš – FEA Lejla Hukić, te direktor KJP “Sarajevo-šume” Samir Omerović.

Ovaj memorandum označava početak nove faze u borbi za očuvanje šumskih ekosistema na području Kantona Sarajevo, koji su od suštinskog značaja za društvo i okolinu. Šume predstavljaju vitalni prirodni resurs s brojnim multifunkcionalnim koristima, uključujući proizvodnju kiseonika, apsorpciju ugljen-dioksida, sprečavanje erozije, bujičnih poplava, onečišćenja i očuvanje izvora pitke vode.

Projet “Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana – Faza II” je dio šireg Programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, implementiranog od strane CCI i uz finansijsku podršku USAID-a. Ministarstvo privrede KS je ovaj projekt podržalo i u njegovoj prvoj fazi, te tu praksu nastavlja saradnjom i u drugoj fazi.

Opći cilj navedenog projekta je doprinijeti smanjenju ilegalnih aktivnosti u šumarstvu kroz digitalizaciju tradicionalnih modela upravljanja prirodnim resursima, a glavni rezultat projekta je mobilna aplikacija “Čuvajmo šume” za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu.

U prvoj fazi ovog projekta u rad je puštena aplikacija, sada je između ostalog u planu otklanjanje nedostataka i unapređenje same aplikacije. Dugoročno, predviđene izmjene imaju za cilj da aplikaciju učine što jednostavnijom za korištenje i da se maksimalno skrati vrijeme od prijave ilegalnih aktivnosti do postupanja po istim.

Aplikacija je potpuno besplatna i dostupna putem platformi Google Play Store i Apple Store, anonimne prijave je moguće sačiniti i offline, a prilikom same prijave bilježi se tačna lokacija i vrijeme, te je moguće dodati video ili fotografije, kao dokaz navedenih aktivnosti. Po prijemu prijave nadležni organi pravovremeno će postupiti.

“Stavljanjem potpisa na ovaj Memorandum želimo doprinijeti očuvanju šumskih ekosistema na području Kantona Sarajevo, unapređenju šuma i njihove funkcije. Šume za nas predstavljaju nemjerljivo bogatstvo kako za razvoj Kantona Sarajevo tako i za razvoj same privrede. O njima kao obnovljivom izvoru moramo brinuti odgovorno i  zajednički, zato bih ovom prilikom pozvao sve građane da preko mobilnog telefona, putem aplikacije ‘Čuvajmo šume’ anonimno i besplatno prijave sve ilegalne aktivnosti u šumarstvu. Samo strateškim upravljanjem i odgovornom brigom naše šume možemo sačuvati za buduće generacije”, rekao je ovom prilikom ministar Mijatović.

Radio AS