U četiri osnovne škole u Sarajevu postavljena četiri reciklomata za odlaganje plastičnih flaša

Savezna Republika Njemačka izdvojila je 29.713,50 eura u svrhu podrške realizaciji diplomatskog klimatskog i ekološkog projekta “Let´s recycle in the classroom” (Reciklirajmo u školama) u okviru kojeg su u četiri najveće osnovne škole u Sarajevu postavljena četiri reciklomata za odlaganje plastičnih flaša.

Nakon što su u školama postavljeni reciklomati i održane ekološke radionice, te je sada 3.795 osnovaca u mogućnosti da putem odlaganja plastičnih flaša daju lični doprinos zaštiti okoliša.

Realizaciji ovog projekta prethodilo je potpisivanje ugovora o dodjeli finansijske pomoći. Dokument su u junu potpisali zamjenik ambasadora Njemačke u Bosni i Hercegovini Bernhard Abels i predsjednica nevladine organizacije Centar za energiju, okolinu i resurse CENER 21 Šejla Mahmutović.

Kako se podsjeća u saopćenju, Njemačka podržava zemlje zapadnog Balkana u pogledu postizanja njihovih ciljeva koji se odnose na zaštitu životne sredine jer su se prihvatanjem Zelene agende obvezale da će unaprijediti sistem odlaganja otpada u koje spada i smanjivanje udjela plastike koja dospijeva u vode.

“Reciklaža ima odlučujuću ulogu u smanjenju koncentracije štetnih materija u životnoj sredini, očuvanju biološke raznovrsnosti i postizanju održivije ekonomije. Pri tome je od posebnog značaja da djeca i mladi razviju razumijevanje za tu izuzetno važnu temu”, navode iz Ambasade.

S obzirom na to da su tokom realizacije projekta i mnoge druge osnovne škole u Sarajevu iskazale velik interes za nabavku reciklomata, iz Ambasada su izrazili nadu da današnje postavljanje četvrtog reciklomata neće predstavljati kraj, već tek početak ekološki orijentisanog projekta održivosti.

Radio AS