Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS provelo projekat rekonstrukcije i opremanja 15 školskih kuhinja

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo provelo je projekt rekonstrukcije i opremanja kuhinja u 15 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo, koji je realiziran u periodu od maja 2022. do januara 2023. godine.

Jedna od škola obuhvaćena ovim projektom je i Osnovna škola “Osman Nuri Hadžić” na Dobrinji, gdje je omogućeno pripremanje hrane za učenike u produženom boravku, kao i užine za sve ostale učenike. Kako je prilikom današnjeg obilaska škole navela ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, stanje u kuhinjama prije nego što su obnovljene bilo je prilično loše, te su bile neadekvatno opremljene.

U okviru projekta zamijenjene su zidne pločice, nabavljena i instalirana kuhinjska oprema – inox radni stolovi, električna peć, sudoper, frižider, mašina za pranje suđa, garderobni ormar, ubodni termometar i kolica za prevoz hrane do trpezarije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.135 KM.

“Lijepo je vidjeti rezultate posvećenog rada i sinergije koju smo ostvarili u proteklom periodu između Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS i naših škola. U procesu rekonstrucije i opremanja školskih kuhinja, tamo gdje imamo produženi boravak, u protekloj godini smo završili proces u 15 osnovnih škola, koje sada imaju u potpunosti obnovljen prostor za serviranje sigurne hrane”, navela je ministrica Hota-Muminović, dodavši da ukupna vrijednost investicije iznosi 105.974,38 KM.

Pored toga, izvršena je i edukacija 15 HACCP timova koji su zaduženi za to da hrana koja se servira mališanima bude sigurna.

Kako je naveo direktor škole Sanjin Bezdrob, pored renovirane kuhinje u školi koju pohađa preko 1.000 učenika, uz finansijsku podršku reosrnog ministarstva obnovljen je i kabinet informatike. Tokom 2022. godine isporučeno je 16 novih računara, dok ih je 20 unaprijeđeno, a u narednom periodu planirano je formiranje i drugog kabineta informatike.

“Ovom prilikom izražavam zahvalnost ministrici uz nadu da smo ispunili zadatak. Radujemo se svim budućim projektima u našoj školi kako bi uslovi za naše učenike bili što bolji”, rekao je Bezdrob.

Radio AS