Očekuje nas nešto topliji mart u odnosu na višegodišnji prosjek

U Bosni i Hercegovini u narednim danima bit će razdoblje promjenjivog vremena sa slabim mrazom u planinskim područjima. Očekuje se pretežno oblačno vrijeme.

“Uglavnom će biti pretežno oblačno, a malo sunčanih intervala biće u drugom dijelu sedmice”, kazao je za Fenu klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Prema njegovim riječima, povremene padavine često će biti na granici između kiše i snijega naročito u centralnim područjima BiH, u višim predjelima može doći do formiranja novih naslaga snježnog pokrivača. U Hercegovini i na sjeveru Bosne očekivane padavine bit će u obliku kiše.

“Što se tiče temperatura zraka one će varirati u Bosni između -3 do 3 stepeni, a na jugu zemlje od 6 do 10 stepeni. Najviše dnevne temperature kretat će se od 0 do 5, na jugu zemlje od 7 do 12 stepeni. Pred kraj ove sedmice maksimalne dnevne temperature na jugu zemlje će dosezati do 16 stepeni”, kazao je Zulum.

Naglasio je da će prva sedmica marta proteći u pretežno oblačnom vremenu, sa nešto malo više sunca od petka i za dane vikenda, naročito na jugu zemlje.

Govoreći o prognozi za mjesec mart, Zulum je istakao da bi prema sadašnjim pokazateljima, mart trebao da bude nešto malo topliji u odnosu na višegodišnji prosjek.

“Kako idu veće temperature i padavine koje se očekuju biće pretežno u obliku kiše, jedino što se snijeg može očekivati u višim područjima”, istakao je Zulum.

Radio AS