Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS započelo realizaciju nove “Škole planinarstva”

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo danas je započelo realizaciju nove “Škole planinarstva”, uz koordinaciju sa JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.

Projekt obuhvata oko 4.000 učenika koji su podijeljeni u sedam velikih grupa, svaka s tri podgrupe. Svaka od ovih grupa imat će priliku da prođe planinarske staze Bjelašnice, Igmana i Trebevića, koje su dugačke između 7 i 8 kilometara. Planirano je da se planinarski izleti, ukupnog trajanja 21 dan, održe tokom mjeseca oktobra i novembra 2023. godine, te u aprilu 2024. godine.

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, te direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović prisustvovale ispraćaju učenika na njihov treći planinarski izlet u okviru “Škole planinarstva”.

“Škola planinarstva” se realizira tokom školske godine na posebno pripremljenim planinarskim izletištima i stazama, te objektima u Kantonu Sarajevo, gdje su osigurani optimalni uvjeti za učenje. Glavni cilj “Škole planinarstva” je omogućiti učenicima da provode vrijeme u prirodi, usvoje osnovne vještine planinarenja, steknu znanja i motivaciju za ovu vrstu aktivnosti, koja ima iznimnu važnost za njihov odgoj, obrazovanje i očuvanje zdravlja. 

“Važno je poticati učenike da razvijaju ljubav prema prirodi i svijest o očuvanju okoliša. Ovo je izvrsna prilika da nastavni sadržaji budu usvojeni na potpuno drugačiji način, te da se znanje i iskustva primijene u stvarnom okruženju”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Sredstva za realizaciju “Škole planinarstva” osigurana su iz Budžeta Kantona Sarajevo, a projekt podržavaju Planinarski savez Federacije Bosne i Hercegovine, Gorska služba spašavanja Kantona Sarajevo – stanica Sarajevo, Javna ustanova Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, kao i nastavnici koji prate učenike tokom izleta.

Ove godine “Škola planinarstva” obogaćena je sadržajima historijskih časova na temu “Kad planine progovore”, gdje će se učenicima predočiti herojski podvizi poduzeti tokom odbrane Bosne i Hercegovine kako u periodu agresije, tako u vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu.

Radio AS