Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS podržat će djecu oboljelu od malignih bolesti i Roditeljsku kuću

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović sa saradnicima posjetila je Roditeljsku kuću, koja pruža podršku i smještaj djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim porodicama.

Ministrica Prvulović je, ovom prilikom, s predsjednikom udruženja Srce za djecu oboljelu od raka Fikretom Kubatom i njegovim saradnicima razgovarala o brojnim vidovima saradnje.

Ministrica Prvulović je nakon toga najavila da u okviru obilježavanja Dječije nedjelje Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS planira podržati djecu oboljelu od malignih bolesti i Roditeljsku kuću. Također je gospodina Kubata upoznala i s ostalim mogućnostima finansijske podrške od strane resornog ministarstva, poput javnih poziva za udruženja i ostvarivanju jednokratne novčane pomoći oboljeloj djeci s područja KS.

Osim toga, inicirana je i saradnja ovog udruženja, Ministarstva i Kantonalne javne ustanove Porodično savjetovalište, u smislu podrške porodicama oboljele djece.

Ministrica Prvulović danas je obišla prostorije u kojima mališani i njihove porodice borave. Kako je rečeno nakon obilaska, proces liječenja djece je izuzetno težak i komplikovan, te iziskuje ogromnu fizičku i psihičku snagu, ali i značajna materijalna sredstva, dok održavanje porodične atmosfere dokazano poboljšava opću zdravstvenu sliku djeteta i mogućnost njegovog izliječenja.

Roditeljska kuća je otvorena u aprilu 2016. godine i nalazi se u krugu Pedijatrijske klinike Jezero, u Sarajevu. Posjeduje 700 metara kvadratnih korisnog prostora, od toga 10 porodičnih apartmana sa kupatilom, zajedničku kuhinju i dnevni boravak, multifunkcionalnu salu sa igraonicom, vešeraj, krovnu terasu i uređene zelene površine sa prostorom za relaksaciju i igru.

Radio AS