“Mišolovka” Agathae Christie 15. juna premijerno na sceni NPS-a

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) u četvrtak, 15. juna, sarajevsku publiku očekuje premijerno izvođenje krimi-misterije “Mišolovka” spisateljice Agathe Christie, u režiji Branka Vekića.

U predstavi igraju: Filip Radovanović, Belma Salkunić-Bektešević, Mak Čengić, Emina Muftić, Mirvad Kurić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović i Enes Kozličić.

“Namjera nam je da napravimo predstavu koju će publika voljeti i stalno joj se vraćati, otkrivajući nove pojedinosti sa svakim novim gledanjem. Radnja se odvija u periodu poslije rata, u pansionu nadomak Londona, u kom se, snijegom okovana, našla grupa ljudi, koji su na različite načine povezani sa jednim ubistvom. Niko nikoga istinski ne poznaje, niti se ikome može vjerovati. Savršena situacija za krimi-misteriju, koju Agatha Christie vodi na način kako to samo ona zna, postavljajući  likove u situacije koje ih prisiljavaju da otkriju svoje karaktere i međusobne relacije”, izjavio je reditelj predstave Branko Vekić.

Kako nadalje navodi, u drugom pojavnom sloju, ova predstava komunicira oštru kritiku društva u kome je laž pravilo ponašanja, nevine žrtve se marginaliziraju i relativiziraju, dok se krivica negira ili predstavlja kao vrlina.

“Sa autorskim timom sam, u okviru ograničenja koja smo imali, insistirao na autentičnosti perioda i mjesta radnje, tako da je ta saradnja bila veoma zabavna i pružila mi priliku da radim sa ljudima u koje beskrajno vjerujem. Glumačka podjela sastavljena je i od veterana naše scene i od mladih snaga, a ta mješavina talenta svaki dan pruža nove stimulanse, kako meni samome, tako i međusobno”, navodi Vekić.

Istovremeno, ističe kako prilika da ponovo radi u NPS-u za njega predstavlja ogromnu radost, “jer sam se u njemu praktično rodio i odrastao, budući da je moja majka bila član ansambla baleta ove kuće”.

“Za kraj, ostaje mi da se zahvalim autorskom timu i glumcima, a publiku pozivam da dođu da bismo zajedno uživali u ovom djelu”, izjavio je Vekić.

Dramaturgiju potpisuje Adnan Lugonić, koreografkinja je Selma Štrbo Arnautović, kostimografska i scenografska rješenja radi Sabina Trnka.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 17. juna sa početkom u 19.30 sati

Radio AS