U srijedu akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Crvenom križu Stari Grad

Crveni križ općine Stari Grad, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, organizuje akciju dobrovoljnog darivanja krvi povodom obilježavanja Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, 14. juna.

Ova akcija će se održati u srijedu, 14. juna 2023. godine, u prostorijama Crvenog križa Stari Grad, u ulici Edhema Mulabdića br. 2/1, u vremenskom periodu od 14:00 do 17:00 sati.

Svi zdravi odrasli pojedinci u dobi od 18 do 65 godina mogu postati davatelji krvi, uz uslov da medicinski pregled pokaže da će njihova donacija biti sigurna, kako za njih, tako i za potencijalne primatelje. Nije potrebna posebna priprema prije darivanja krvi, ali se preporučuje da se osoba odmori prije dolaska, da je prethodne noći spavala dovoljno, uzela lagani obrok i unijela dovoljno tekućine.

“Ova akcija dobrovoljnog darivanja krvi je prilika za sve nas da pokažemo solidarnost i brigu za zajednicu u kojoj živimo. Svaka doza donirane krvi može biti od neprocjenjive vrijednosti za one koji se bore s bolestima ili su podvrgnuti medicinskim postupcima koji zahtijevaju transfuziju krvi.

Stoga, pozivamo sve koji su u mogućnosti da se pridruže akciji dobrovoljnog darivanja krvi u srijedu, 14. juna. Vaša jednostavna gesta može napraviti veliku razliku i donijeti nadu u živote ljudi u našoj zajednici. Pokažimo humanost i podržimo ovu vrijednu inicijativu Crvenog križa Stari Grad”, naveli su iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Radio AS