Mjesec dana festivala na Vilsu: Evo šta nas sve očekuje

Vilsonovo šetalište će opet biti centar kulturnih dešavanja u glavnom gradu. Prethodnih dana se užurbano radilo na pripremama prostora na kojem će se u narednih mjesec dana održati festivali filma, dobre muzike i gastronomske ponude.

Općina Novo Sarajevo u potpunosti je rekonstruirala binu na Vilsonovom, pripremljen je i teren za postavku festivalskih sadržaja. 

Općinski načelnik dr. Hasan Tanović sazvao je radni sastanak s predstavnicima komunalnih preduzeća “Park” i “Rad”, te općinskih službi i VD Novo Sarajevo 1934. Dogovorena je saradnja svih kako bi se pojačale aktivnosti na održavanju higijene ove gradske zone koja će u narednih mjesec dana biti centar kulturnih zbivanja u Novom Sarajevu.

Danas, 18. juna, počinje Omladinski Filmski Festival koji će trajati sve do subote, i svim posjetiocima i ljubiteljima filma ponuditi brojna filmska ostvarenja. Pod otvorenim nebom publika će svaku noć od 21 sat uživati u domaćim i stranim kratkometražnim i dugometražnim filmovima. Na repertoaru na Vilsu će se naći domaći filmovi “Grbavica”, rediteljice Jasmile Žbanić i “Teško je biti fin”, reditelja Srđana Vuletića kao omaž nedavno preminulom bh. glumcu Saši Petroviću. Festival će zatvoriti sarajevski bend Letu štuke.  

Odmah nakon ovoga festivala, Sarajevo Street Food Market nam se ponovo vraća na Vilsonovo sa brojnim sadržajima za sve generacije. Pop dive Aleksandra Radović i Vanna, te pjevač Željko Samardžić samo su neka od imena koja će zabavljati publiku do kasnih večernjih sati. I ovaj put raznovrsna gastronomska ponuda brojnih izlagača obogatit će ovaj festival.

Avgust mjesec rezervisan je za najpoznatiji festival filma u regiji, Sarajevo Film Festival, koji se ove godine održava od 11. do 18.08.2023. godine. Dio festivalskog sadržaja biće prikazan i na otvorenom kinu na Vilsonovom.

Podršku ovim festivalima i ove godine dala je Općina Novo Sarajevo. Svi ti sadržaji doprinijeli su da Vilsonovo šetalište nastavi tradiciju otvorenog kulturnog centra tokom cijele godine. 
 

Radio AS