Mještani Gornjeg Kromolja će nakon dugogodišnje borbe dobiti vodu

U Gornjem Kromolju na području općine Centar Sarajevo započela je ugradnja pumpne stanice s dva agregata, hidrofleks postrojenja, kojim će se omogućiti uredno vodosnabdijevanje oko 50 domaćinstava koja godinama nemaju vodu u kućama.

Ovaj projekt rezultat je Sporazuma o realizaciji granta koji je sklopljen između Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo i Općine Centar Sarajevo.

Direktor “Vodovoda i kanalizacije” Rusmir Salić istakao je da su realizaciju ovog projekta inicirali mještani putem Općinskog vijeća Centar, te da je ponosan da će preduzeće biti dio ovog projekta.

“Projektovali smo hidrofleks postrojenje, pumpnu stanicu i izvršili smo polaganje 1.650 metara cjevovoda, kako bismo za oko tri mjeseca, koliko je rok za izvođenje radova, stanovnicima nakon tolike borbe osigurali uredno vodosnabdijevanje. Vrijednost investicije je 267.000 KM, a glavni finansijer projekta je Općina Centar”, kazao je direktor Salić.

Sejad Đozo, predsjedavajući OV Centar naveo je da ga žalosti činjenica da u Općini Centar još ima naselja koja nemaju ni vodu ni kanalizaciju i da se nada da će se i to riješiti u godinama koje dolaze.

“Radostan sam jer su počeli radovi na ugradnji ove pumpe, koja će omogućiti da vodu imaju domaćinstva koja do sada nikako nisu imala vodu ili domaćinstva koja su imala vodu ali je nemaju redovno. Nadamo se da ćemo u narednih četiri-pet godina riješiti vodosnabdijevanje svih stanovnika Općine Centar”, naveo je predsjedavajući Đozo.

Mještanin ovog naselja Redžo Hamzić kazao je da je dugogodišnja borba za vodom urodila plodom, te da s nestrpljenjem očekuju kada će poteći njihovim česmama.

“Godinama se obraćamo našim predstavnicima da bi dobili vodu, sada će se to realizirati zahvaljujući ministru komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enveru Hadžiahmetoviću, predsjedavajućem Općinskog vijeća Centar Sejadu Đozi i načelniku Općine Srđanu Mandiću. Zahvalni smo svima koji pomažu da dobijemo vodu i nadamo se da će to biti što prije. Teško je kada vode nema 24 sata, pa vidite koliko je voda značajna, a još teže kada je nemate danima”, priča Hamzić.

Navodi kako su često zvali nadležne da im se dovuku cisterne s vodom, a dok je zimi i to znalo izostati.

“Ko je ikada bio bez vode, razumjet će koliko je nama teško svih ovih godina”, kaže Hamzić.

Mještanin Salko Durmo ističe da je njihova borba počela prije 14 godina. Sretan je da uz pomoć nadležnih danas napokon danas počinju radovi i da će konačno mogli dobiti vodu, saopšteno je iz Vlade KS.

Radio AS