Radionica o naslijeđu Sarajeva kroz modernu umjetnost u Dječijoj kući Novo Sarajevo

“Kulturno historijska naslijeđa Sarajeva kroz modernu umjetnost” naziv je projekta koji ima za cilj očuvanje vrijednosti kulturne baštine grada Sarajeva među mladima.

Projekat okuplja oko 150 mladih srednjoškolaca uzrasta 14 do 17 godina iz 36 srednjih škola iz Kantona Sarajevo koji će u budućnosti biti ambasadori kulturne baštine u svojim školama te prenositi stečeno znanje svojim vršnjacima.

Prema riječima organizatora projekta Ajle Resić i Lejle Radovic riječ je o mogućnosti predstavljanja historije, tradicije i kulturnog naslijeđa Sarajeva kroz poseban umjetnički likovni doživljaj.

“Projekat bi omogućio učenicima da pokažu svoje znanje, kvalitete i talente. Radionice ovog projekta se odžavaju devet sedmica u Dječijoj kući Novo Sarajevo. Termini radionica su utorak i četvrtak u periodu od 17:00 do 21:00. Učesnici prolaze i uče sve likovne tehnike, a kao kruna rada biće organizovana izložba učeničkih radova, koja će biti prodajnog karaktera, od kojih će sva sredstva ici u humanitarne svrhe, djecu oboljelu od raka”, kazale su organizatorice.

Projekat je podržan od strane Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo a implementator je Udruženje za podsticaj kulture i sporta “Profesional” iz Sarajeva.

Partner Projakta je Javna ustanova Medjunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo

Radio AS