Mještani Hladivoda će konačno dobiti adekvatnu kanalizacionu mrežu

Problem neadekvatne kanalizacije i septičkih jama sa kojim se stanovnici Baruthane i Hladivoda suočavaju već 20 godina, konačno će biti riješen projektom izgradnje nove separatne kanalizacione mreže koji je počeo ove sedmice.

Oko 30 domaćinstava ovih naselja prije skoro 20 godina uradili su improvizovane priključke kroz privatna imanja i livade postavivši cijevi pri samoj površini zemlje što je često dovodilo do zagađenja i izlijevanja.

Pomoć u rješavanju svojih problema zatražili su od Općine Stari Grad Sarajevo, no kako se radilo o značajnoj investiciji, prvo su se morala osigurati neophodna sredstva u iznosu od 600.000 KM.

Ove godine u budžetu planirana su sredstva u iznosu od 300.000 KM, dok je dodatnih 300.000 KM osigurano od namjenskih sredstava koja se Općini Stari Grad doznačavaju po osnovu vodnih naknada. Nakon što su obezbijeđena sredstva, urađen je projekat i izabran izvođač, te su radovi počeli ove sedmice.

Stanovnici Baruthane i Hladivoda nisu krili zadovoljstvo zbog početka ovog projekta.

Dževad Ćutuk iz ulice Hladivode i Elvira Fejzić iz ulice Baruthana su starosjedioci u naseljima i najbolji poznavaoci prilika u ovom dijelu Starog Grada.

Elvira Fejzić je naglasila da je projekat koji je pokrenuo načelnik Hadžibajrić od životne važnosti za stanovnike Baruthane i Hladivoda.

“Neka domaćinstva i sada imaju septičke jame kao jedino moguće rješenje. Postojeća kanalizacija je loša. Znalo se desiti da se izlije i ljudima završi u kućama. Meni lično se to dešavalo. Ne možete ni zamisliti koliko nama ovo znači i koliko će nam život sada biti lakši”, izjavila je Elvira.

“Odavno imamo problem sa kanalizacijom jer nikada nije urađena kako treba. Tokom većih padavina i zimi znalo je doći do izljevanja na saobraćajnicu, pa smo vozila ostavljali daleko od kuća jer se nije moglo voziti. Uglavnom, imali smo puno problema koji će sada biti riješen”, ispričao je Dževad Ćutuk, te pohvalio rad općinske administracije.

“Mnogo je urađeno u mojoj ulici posljednjih desetak godina. Morate znati da ovdje prije nije bilo ni asfalta, ni rasvjete, ni plina, imali smo samo vodu. Danas su stvari ovdje mnogo drugačije, a sve je vidljivo golim okom i to je zasluga načelnika Hadžibajrića i njegove administracije”, dodao je Ćutuk.

Projekat izgradnje separatne kanalizacione mreže u dijelovima ulica Baruthana i Hladivode, tačnije na dionici od Baruthana br. 71 do Hladivode br. 70, obuhvata polaganje oko 380 metara separatne kanalizacione mreže, odnosno polaganje oko 380 m cijevi za fekalni kanal i 380 metara za oborinsku odvodnju. Sva okolna domaćinstva biće priključena na novu mrežu.

Radio AS