Moć propolisa za zdravlje cijelog organizma

Bolji je od bilo kojeg sintetičkog antibiotika i zbog toga je u upotrebi već 2000 godina. Pčele ga skupljaju i miješaju sa sekretom čeljusnih žlijezda, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije supstance, flavonoidi, postaju aktivne tvari. Nije li fascinantno kako pčele mogu proizvesti toliko mnogo stvari koje utiču na zdravlje? Toliko je tretmana koji pokazuju koliki je značaj propolisa za imunitet. Lista problema kod kojih pomaže je jako velika, ali ono što je sigurno je da će pčelinji propolis samo nastaviti da nas zadivljuje tokom godina i još više će se proučavati njegov značaj.

PROPOLIS PROTIV KANDIDE

Kandida ili kandidijaza je infekcija uzrokovana gljivicom Candida Albicans. Ovo je najčešći tip gljivične infekcije pronađene u ustima, crijevnom traktu i vagini, a može utjecati na kožu i druge sluzokože. Ako imunološki sistem funkcioniše optimalno, ova vrsta infekcije rijetko je ozbiljna. Međutim, ako imunološki sistem ne funkcioniše pravilno, infekcija kandidom može migrirati na druga područja tijela, uključujući krv i membrane oko srca ili mozga. Istraživanja obavljena 2011. godine u časopisu Journal of Medicinal Food pokazala su da je propolis pčelinji proizvod sa najvišom antifungalnom aktivnošću, što je dokazano njegovim učinkom na 40 različitih vrsta gljivica, uključujući Candida Albicans.

PROPOLIS PROTIV HERPESA

Infekcije herpes simplex virus (HSV) su vrlo česte. HSV-1 je glavni uzrok herpes infekcije koja se javlja na usnama. Herpes virus može živjeti neaktivan u imunološkom sistemu cijelog života, povremeno uzrokujući gnojne čvoriće. Kada se pojavi herpes obično traje oko 10 do 14 dana i neugodan je zbog raznih razloga – uzrokujući crvenilo, bol, peckanje i često nelagodnost. HSV-1 takođe može uzrokovati genitalni herpes, ali HSV-2 je glavni uzrok genitalnog herpesa. Dobra je vijest da su ispitivanja pokazala da propolis može zaustaviti reprodukciju HSV-1 i HSV-2.

Jedno istraživanje je pokazalo da 3% propolisna mast može eventualno smanjiti bol i trajanje herpesa. To je i razlog zašto mnogi prirodni balzami za usne upravo i sadrže ovaj koristan sastojak.

PROPOLIS ZA GRLO I KAŠALJ

Svoju primjenu je našao i kod upale i bolova u grlu, pa čak i kod kašlja. Savjetuje se ispiranje grla kapima, koje koristite rastvorene u vodi. Propolis sadrži bogatu mješavinu vitamina B i minerala zbog čega se pokazao kao odličan lijek protiv kašlja. Koristite kapi prije spavanja i možete na taj način umiriti kašalj. Prije nego krenete koristiti kapi za grlo, obavezno pročitajte uputstvo koje ste dobili, jer je u njemu navedeno koliko kapi treba razrijediti u koliko vode za ispiranje grla. Količina kapi i vode svakako zavisi od jačine kapi, odnosno proizvođača. Uvijek se razlikuje, zato je potrebno da pročitate način primjene.

PROPOLIS ZA LICE

Istorijski zapisi pokazuju da je propolis bio važan i cijenjen proizvod u medicini Egipćana, Vavilonaca, Arapa, Rimljana i Grka. Stari narodi su prepoznali kvalitet i značaj ovog proizvoda, pa su ga primjenjivali i kod estetskih problema, kao i kod ožiljaka na licu. Propolis mast je odlična za rane koje teško zarastaju, kao i za mnoga kožna oboljenja: akne, bubuljice, psorijazu, ekceme i gljivična oboljenja kože. Takođe, jako je djelotvoran kod rješavanja problema bubuljica lica.

PROPOLIS ZA AFTE

Afte su bijele ranice u ustima koje mogu biti vrlo neugodne i bolne, posebno ako ih dotaknete jezikom ili hranom. Iako nisu zarazne niti opasne za zdravlje, njihovo peckanje je vrlo iritantno, a zbog toga što su stalno vlažne od pljuvačke, proces izliječenja je vrlo spor. Afte se javljaju tokom povrede četkicom za zube, bombonom, nagrizanje jakom ili začinjenom hranom, usljed stresa ili pada imuniteta. Pčelinji propolis je prirodni antibiotik i antiseptik koji djelotvorno liječi bol u grlu, ali i afte. Dovoljno je da koju kap nanesete na štapić za uši i pritisnete aftu.

PROPOLIS KAPI ZA MRŠAVLJENJE

Ukoliko riješite da koristite kapi za mršavljenje, one su se u praksi pokazale kao djelotvoran preparat. Dodatkom vitamina C pojačava se profilaksa i liječenje raznih infekcija. Vitamin C spada u red najefikasnijih antioksidanasa. Vitamin C se topi u vodi i višak se izlučuje iz organizma, tako da ne postoji mogućnost tzv. predoziranja. Ukoliko se u ove kapi dodaju ekstrakti više ljekovitih biljaka kao što su breza, nana, majčina dušica, dovode do pojačanog izlučivanja tečnosti, bržeg pražnjenja crijeva i time smanjuju resorpciju hrane. Ljekoviti sastojci iz ovih biljaka sa vitaminom C pomažu da se organizam zaštiti i spriječe neželjene posljedice u periodu smanjene ishrane, a takođe da se organizam održi u vitalnom stanju na prirodan način.

PROTIV PREHLADE

Ne morate odmah trčati kod ljekara, kada se pojave prvi simptomi. Postoje i drugi načini kojima možete zaustaviti prve simpotme prehlade. On se može koristiti kao prva linija odbrane kod bakterijskih infekcija, prije nego što se pribjegne antibiotskim lijekovima. Uzroci prehlada i gripa nisu bakterije, nego virusi, pa je u tom slučaju bolje odlučiti se za propolis za imunitet, jer on ima antivirusno dejstvo. Često se miješaju virusne i bakterijske infekcije, a antibiotici nepotrebno koriste i kod virusnih infekcija (antibiotici ne djeluju na viruse), najbolje bi bilo izabrati za upotrebu propolis, jer on ima šire dejstvo, a potom, ako treba, pribjeći antibioticima. Za cjelokupan organizam i jačanje tijela, propolis za imunitet, svakako možete koristiti, bez odlaska kod ljekara, i kada se jave prvi simptomi prehlade.

ljepotaizdravlje.ba

Radio AS