Mujagić: Isporučeno 20 novih trolejbusa, pokazali su se izuzetnim u zimskim uslovima

Direktor sarajevskog preduzeća GRAS Senad Mujagić je istakao da je do sada isporučeno 20 novih trolejbusa te da se očekuje nastavak isporuke. Ocijenio je da su se vozila pokazala “izuzetnim” u zimskim uslovima.

Pojedini zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo su problematizirali isporuku 35 trolejbusa bjeloruskog proizvođača BKM, kao i sama vozila. Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je u oktobru prošle godine u izjavi za Klix.ba najavio da će do kraja 2022. biti isporučeno 25 vozila, a da će početkom ove godine biti isporučeno preostalih 10 vozila. Ranije je isticao da su postojali problemi u isporuci usljed agresije Rusije na Ukrajinu.

Mujagić je u jučerašnjoj izjavi za Televiziju Sarajevo (TVSA) potvrdio da je isporučeno 20 trolejbusa te da se dio njih već koristi. Posljednjih dana je primjetno da je veći broj ovih vozila u saobraćaju. Direktor GRAS-a je zadovoljan ovim vozilima te je najavio nastavak isporuke.

“Do sada je stiglo 20 trolejbusa, jedan dio je u saobraćaju. Tokom vikenda su se pokazali u izuzetno dobrom stanju i savladali su snježne prepreke. Ostali trolejbusi prolaze zakonsku proceduru testiranja, a očekujemo dolazak i ostalih pet trolejbusa tako da će se upotpuniti ovaj kontigent od 25 trolejbusa kako su planirali Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo”, ukazao je Mujagić.

Nedugo nakon što su prvi novi trolejbusi počeli saobraćati postojale su poteškoće te su nadležni tvrdili da je riječ o manjim poteškoćama.

Podsjećamo, Šteta je 2019., u prvom ministarskom mandatu, donio odluku da se kupe novi trolejbusi. U januaru 2021. dok je kantonalni ministar bio Adi Kalem (SDA) završen je izbor ponuđača, a izabrano je 25 BKM-ovih vozila vrijednih 15 miliona eura. Potom je aktuelni ministar saobraćaja potpisao konačni ugovor nabavke.

Šteta je u decembru 2021. potpisao ugovor za nabavku još 10 ovakvih vozila za pet miliona eura. Isporuka prvih vozila je počela početkom prošle godine, a novac za njihovu kupovinu osiguran je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Radio AS