Muslimani danas obilježavaju Kurban-bajram, jedan od najradosnijih vjerskih blagdana

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama i džematima širom Bosne i Hercegovine označen je početak jednog od najradosnijeg blagdana svih muslimana – Kurban-bajrama.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom Kurban-bajrama održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Kurban-bajram – blagdan prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram – vrijeme obavljanja hadža je najznačajniji islamski blagdan. Mubarek dani padaju na 10. dan zadnjeg mjeseca lunarnog kalendara. Kurban-bajram se obilježava četiri dana.

Muslimani u Bosni i Hercegovini blagdan tradicionalno provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje i komšije, te drugog dana Bajrama obilaze šehidska mezarja.

Nakon klanjanja bajram-namaza, pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama i porodici. Premda, kurbane kolju vjernici boljeg imovinskog stanja.

Jedna trećina kurbana se zadržava za sebe i rodbinu, druga trećina se dijeli prijateljima, a treća daje ljudima slabog imovinskog stanja.

Ovaj dan je poseban i za vjernike koji su otišli da obave hadž. U organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na hadž ove godine putuje 996 vjernika, što je čin petog stuba islama, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to.

Radio AS Sarajevo i web portal radioassarajevo.com svim muslimanima želi da ove mubarek dane provedete u miru, zdravlju i sreći sa svojim najbližima. Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Radio AS