Na brdu Žuč otvoreno prvo sportsko strelište u Sarajevu

Prvo sportsko strelište na otvorenom izgrađeno u poslijeratnom periodu u Sarajevu, otvoreno je danas na brdu Žuč, mjestu odbrane Sarajeva i BiH od agresora.

Strelište se nalazi na lokalitetu između Doma oslobodilaca i Golog brda, gdje je u narednom periodu planirana izgradnja spomenika oslobodiocima Sarajeva “Krila slobode”.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Edin Čano, direktor JP „Lokom“.

Načelnik Efendić čestitao je Dan Armije RBiH koja je neke od svojih najvećih bitaka izvela na brdu Žuč, na Golom brdu, brdu Vis i koti 850.

“Nekako simbolički na Dan formiranja Armije RBiH mi upotpunjujemo plato Brda Zuč sa još jednim sadržajem. Ranije je izgrađen Dom oslobodilaca, na ulaznoj kapiji, koji je omiljeno mjesto za brojne Sarajlije. On ima muzej dviju ratnih brigada koje su se borile na brdu Zuč. Drugi sadržaj kojeg otvaramo je strelište koje će u narednim godinama biti dom za brojne zaljubljenike u ovaj sport. Također, imamo i lokalitet Golog Brda, gdje je u pripremi projekat izgradnje Centralnog spomen – obilježja, koje će zaista biti monumentalno, vjerovatno najljepše u cijeloj Bosni i Hercegovini”, kazao je Efendić.

Edin Čano, direktor JP ”Lokom” istakao je kako je streljaštvo kao sport jedan od najzastupljenijih u svijetu, te da je ovo prvo civilno strelište u Kantonu Sarajevo.

“Preko 160 zemalja praktikuje streljaštvo kao sport. U našoj zemlji u zadnje vrijeme prisutna je ekspanzija sporta. Meni je posebno drago što žene zauzimaju sve veći broj u ovom sportu. Zahvaljejem se načelniku Efendiću, jer da on nije prepoznao značaj ovog projekta ovog objekta još uvijek ne bi bilo”, kazao je Čano.

Pored sportista, strelište će moći koristiti pripadnici sigurnosnih agencija, policija, vojne strukture i svi oni koji budu željeli koristiti pogodnosti ove lokacije za treniranje i vježbu.

Radio AS