Delić: Realizirani projekti iz oblasti zaštite javnog veterinarskog zdravlja

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić prisustvovao je danas na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu završnom sastanku na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja na četiri projekta iz oblasti zaštite, poboljšanja i unapređenja javnog veterinarskog zdravstva na području Kantona Sarajevo.

Sredstva za ova četiri projekta, u iznosu nešto većem od 200.000 KM, izdvojilo je Ministarstvo privrede KS, kroz realizaciju Programa utroška sredstava prikupljenih od naknada za obavljene veterinarsko – zdravstvene preglede i kontrolu, namijenjenih za provođenje mjera zdravstvene zaštite životinja i sigurnosti hrane na području KS.

“Osnovni cilj ovih projekata je zaštita, poboljšanje i unapređenje javnog veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo kroz aktivnosti preventivnog tretiranja različitih parazitarnih i drugih zaraznih oboljenja kod životinja, koje su vrlo često prenosnici zaraznih oboljenja od kojih obolijevaju i ljudi”, istakao je ministar Delić.

Uložena sredstva su realizirana sa svrhom i povratom sredstava i već je usvojen i novi Program utroška sredstava za oblast vetrinarstva u kojem su osigurana sredstva za nastavak monitoringa oboljenja i zaraza praćenih tokom 2021. godine, ali i nove projektne aktivnosti. Među njima su pilot projekt kontrole populacije vrana u urbanim područjima Sarajeva, kontrola zdravstvene ispravnosti meda, ispitivanje bruceloze kod pasa, te kastracija i sterilizacija pasa i mačaka.

“Ovim istraživanjima urađena su i sveobuhvatna istraživanja uginuća domaćih i divljih životinja na području Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na zoonoze i druge zarazne bolesti, te učestalost mikrobioloških i hemijskih uzročnika u internim kontrolama proizvođača proizvoda životinjskog porijekla. Veterinarski fakultet u projektne aktivnosti je uključio profilirane stručnjake koji su mogli odgovoriti svim projektnim zahtjevima, te mlađe kadrove, doktore veterinarske medicine i studente Veterinarskog fakulteta, čime je ovaj projekt dobio i snažan edukativni karakter i javni značaj i doprinos”, izjavio je prof.dr. Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta.

Osim poboljšanja sigurnosti hrane i kontrole bolesti i edukacije interesnih skupina, kako je pojasnio prof.dr. Jasmin Omeragić, jedan od voditelja ovih projektnih aktivnosti, projekti su promovirali zaštitu zdravlja i dobrobit životinja, poboljšanje proizvodnih karakteristika životinja, zaštitu okoline, jačanje povjerenja i saradnju farmera i veterinarskih službi.

“Našim istraživanjima potvrđeno je prisustvo salmonele na četiri farme kojima je, s ciljem sprečavanja rizika po javno zdravstvo, donesena mjera sanitarnog klanja ukupno 56.280 komada tovne peradi, a to je za 20 posto više u odnosu na prethodnu godinu”, pojasnio je dr. Omeragić.

Kako je dodao ministar Delić, realizacijom ovog projekta dali su veliki doprinos i značaj na prevenciji sprečavanja širenja salmonele, a kako bi situaciju držali pod kontrolom ovaj projekt nastavlja se i u 2022. godini.

Istakao je i da su ciljevi projekata kompatibilni s važećim zakonima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i nacionalnim, kantonalnim i lokalnim akcionim planovima i strategijama za zaštitu zdravlja životinja i okoliša, te podcrtao da je iznimno važno nastaviti monitoring, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je ovim dijagnostičkim pregledima obuhvaćeno tek 10 i 20 posto od ukupnog broja preživara i kopitara na području Kantona Sarajevo.

Imajući u vidu širi društveni aspekt i važnost projekata koji promoviraju zaštitu zdravlja životinja i ljudi, Fakultet je dodatno osigurao potrebnu opremu, pribor i materijalno-tehnička sredstva za provođenje svih pretraga i planiranih aktivnosti. Sve dijagnostičke pretrage realizirane su na Veterinarskom fakultetu u akreditiranim laboratorijama koje imaju međunarodni standard BAS EN ISO/IEC 17025.

Radio AS