Na Grbavici oslikan mural posvećen legendarnom generalu Jovanu Divjaku

Mural posvećen legendarnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovanu Divjaku oslikan je na Dječijoj kući na Grbavici (nekadašnji Dom pionira Boško Buha).

Divjak je kao oficir štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine (TO BiH) na početku rata stao na stranu dobra. Kasnije je postao general ARBiH i pomoćnik Glavnog štaba ARBiH.

Jugoslavenska narodna armija (JNA) ga je 1991. osudila na devet mjeseci zatvora, jer je oružje ustupio Teritorijalnoj odbrani, a kaznu je izbjegao istupanjem iz JNA.

Tokom razmjene vojnika JNA za zatočenog prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića u bivšoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, sadašnjoj Hamdije Kreševljakovića, povikao je “Ne pucaj!”, kratku rečenicu koju mnogi pamte.

Prije 28 godina osnovao je Udruženje Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu. Ovo udruženje podržava djecu i mlade kroz stipendiranje i mnogobrojne projekte.

Divjak je preminuo 8. aprila 2021. u 84. godini. Građani Sarajeva su ovim muralom poručili da ga nikada neće zaboraviti i da će ideje za koje se zalagao ostati vječne.

Radio AS