Na repertoaru SARTR-a četiri predstave tokom sedmice

U toku sedmice na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a biće izvedene četiri predstave.

Predstava bit će izvedena “Tramvaj Zvani čežnja” u ponedjeljak 3. aprila, “Jedvanosimsoboakalomistobo” u utorak 4. aprila, “U posjeti kod gospodina Greena” u srijedu 5. aprila i “Moj sin samo malo sporije hoda” u četvrtak 6. aprila.

Originalna drama “Tramvaj zvani čežnja” napisana 1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa.

“U predstavi ‘Tramvaj zvani čežnja’ sukobljavaju se moć i nemoć, istina i laž, moral i dekadencija, nježnosti i surovost. Zazivaju se ljubav, moral, bratstvo, porodica, ali sa scene tiho grmi jedna te ista istina: Blanche, Stanley, Stella, Mitch, svi mi, jednako smo nesretni. I jednako čeznemo. Za jasnoćom u zamagljenom svijetu”, Dina Mušanović.

Igraju: Dina Mušanović, Alban Ukaj, Matea Mavrak i Igor Skvarica.

Predstava “Jedvanosimsoboakalomistobo” nastala je prema tekstovima Aleša Kurta i Nejre Babić.

“Krenuli smo od pokušaja definisanja toga ko smo zapravo, da bi prešli na postratni period i beskonačnu tranziciju i došli u sadašnjost u kojoj dosta vremena provodimo na šalterima, nezaposleni i umorni čekajući da nam padnu avioni sa neba kako bi pobjegli iz domovine. Jer istina je da je vrlo često jedva nosimo sebe a kamo li situaciju u kojoj se nalazimo. Ali ne možemo svi ni otići. Onima koji ostaju, čestitamo na postojanju”, navela je Nejra Babić.

Predstavu je režirao Aleš Kurt. Igraju Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Karić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Sanjin Arnautović i Ivana Vlašić.

Predstava “U posjeti kod ospodina Greena” – autorski je projekat Mikija Trifunova, Albana Ukaja i Nejre Babić, nastala prema tekstu Jeff Barona. Dirljiva i duhovita priča o starcu i mladiću koji se uprkos početnom nerazumijevanju i netrpeljivosti postepeno zbližavaju i nalaze jedan u drugome utjehu. Govoreći o samoći, predrasudama i potrebi za pripadanjem, ova predstava nas vraća temelju svakog odnosa – komunikaciji. Onoj iskrenoj, ponekad i surovoj ali skoro uvijek ljekovitoj. U predstavi igraju Miki Trifunov i Alban Ukaj.

Predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” nastala je prema tekstu Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata.

“Branko ne hoda i nikad neće prohodati, i to je tako. Prilično jednostavno. I nije problem što on ne hoda, nego emotivno prihvatanje te činjenice. U tim obrisima stana koje vidimo na sceni, dešava se život, onaj kojem i mi najčešće prisustvujemo. Nisu sve porodice sretne. Nisu sve ni nesretne. Sve su i sretne i nesretne. I u tom nastojanju da život pretvore u nešto lijepo sa okolnostima kakve jesu, gledamo likove koje jako brzo zavolimo, upravo zbog toga jer su nam bliski i istiniti”, navela je Nejra Babić.

Glumačku podjelu čine: Jasna Diklić, Snežana Bogićević, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Džana Džanić, Matea Mavrak i Enes Kozličić.

Radio AS