Najavljena izgradnja biciklističke staze od Čengić Vile do Otoke

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je najavila nastavak izgradnje biciklističke staze, i to od Čengić Vile do Otoke u smjeru Ilidže.

Prema njenim riječima, to je nastavak izgradnje biciklističke staze na području općine Novo Sarajevo od Treće do Šeste transverzale. Osim toga, obećala je da će se biciklističkom stazom spojiti Otoka i Vilsonovo šetalište.

“Izgradnja biciklističke infrastrukture u našem gradu je jedan od značajnijih projekata Grada Sarajeva. Realizacijom ovog projekta podstiče se korištenje bicikla kao ekološki prihvatljivog oblika prijevoza”, napomenula je Karić.

Prema pojedinim procjenama, u Sarajevu postoji 20 kilometara biciklističke staze. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i udruženje za promociju biciklizma Giro di Sarajevo su u sklopu švedskog projekta za poboljšanje kvaliteta zraka IMPAQ proveli anketu o biciklističkoj infrastrukturi u glavnom gradu.

Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta i bivši kantonalni premijer Edin Forto su nakon prošlogodišnjih sastanaka sa Svjetskom bankom također obećali razvoj biciklističke infrastrukture.

Radio AS