Na sarajevskom sajmu knjiga u aprilu više od 150 izdavača, počasni gosti bh. pisci iz dijaspore

Međunarodni sajam knjiga i učila, najavljen za period od 17. do 22. aprila u Sarajevu pod motom “Riječ”, biće posvećen piscima, pismima i jezicima svijeta i umjetnosti, obrazovanju i nauci i učešću bh. i svjetskih stvaraoca i izdavača, sa posebnim programima za afirmaciju prevođenja djela naših autora na svjetske jezike i prevođenja djela svjetskih autora.

Kako je istaknuo predsjednik Programskog savjeta Sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić na konferenciji za medije u Centru Skenderija, na ovogodišnjem sajmu očekuje se sudjelovanje više od 150 izdavača iz BiH, susjednih zemalja i svijeta, a počasni gosti sajma biće bh. pisci iz dijaspore.

Prijavu za promociju izdavačkih kuća, autora i djela u “Bosanskoj kući” Dvorane “Mirza Delibašić” dosad su izvršile izdavačke kuće iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Nizozemske, Engleske i Francuske. Uz prijavljene 42 promocije predstavit će se 124 autora i 77 knjiga. Biće predstavljen međunarodni festival poezije, antologija savremene bh. poezije, dječija književnost, zbornici radova, drame, romani, publikacije, kurikulum, priče za djecu i omladinu, poučne priče.

U okviru tog sajma, za 20. april planiran je međunarodni okrugli sto o temi “Prevođenje i autori”. Cilj je diskusija o prevođenju kao specijalnoj naučnoj disciplini, autorskom i prevodilačkom radu, zaštiti autorskih prava prevodilaca, lingvistički i kulturološki aspekti prijevoda.

Koordinatorica tog skupa Adelaida Grabovica kaže da se tako pokušava akademskoj i naučnoj zajednici dati zasluženi prostor, u okviru tog sajma. Kao i prošle, i ove godine će, kaže, okupiti istaknute domaće, regionalne, ali i međunarodne učesnike koji će iz svoje perspektive i oblasti djelovanja i interesovanja govoriti o toj značajnoj temi.

I ove godine biće obilježen Svjetski dan umjetnosti, Svjetski dan knjige i autorskih prava, te 70 godina evropske konvencije o kulturi. Stručni žiri dodijelit će tradicionalne nagrade sajma za najbolja ostvarenja u protekloj godini. Osim nagrada Sajma i izdavači na sajmu dodijelit će svoje tradicionalne nagrade.

U okviru sarajevskog aprilskog sajma, biće upriličene aktivnosti za djecu i mlade u Dječijem paviljonu u Domu mladih, Amfiteatru i Dancing dvorani. Domaćin Dječjeg grada je JU Biblioteka Sarajeva, a partner je Kašmir promet i Dječija knjiga iz Zagreba. Suzana Dedić iz JU Biblioteka Sarajeva kaže da je cilj programa Dječiji grad približiti djeci sadržaje na zanimljiv i njima dopadljiv način, sve radi promocije kulture čitanja.

Vizuelni identitet ovogodišnjeg 35. Međunarodnog sajma knjiga vezan je za “Riječ” apliciranu na kamen – riječni oblutak star više stotina hiljada ili miliona godina koji ima za cilj da nas vrati i podsjeti na korijene kad smo živjeli u neolitskom dobu, prvim zajednicama, počecima stvarne komunikacije koja je rezultirala današnjim tehnološkim nivoom razvoja. Autor vizuelnog identiteta Sajma je Samir Plasto, a spota Vedran Hamzić.

(FENA)

Radio AS