Na UNSA za 8. mart dvije izložbe i panel “Bh. naučnice, umjetnice i sportašice”

Služba za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Univerziteta u Sarajevu organizirala je i ove godine događaj kojim obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena, pod nazivom ‘Bosanskohercegovačke naučnice, umjetnice i sportašice’, a u okviru kojeg je upriličena panel diskusija i dvije izložbe.

Na panel diskusiji ‘Bosanskohercegovačke naučnice, umjetnice i sportašice’ bilo je riječi o  ženama koje su bile važne u oblastima djelovanja i ostavile izniman trag u bosanskohercegovačkoj kulturi i historiji.

Profesorica dr. Sarina Bakić sa Fakulteta političkih nauka, Odsjek za sociologiju, istaknula je namjeru sudionica tog skupa da, kako je kazala, nanovo ukažu u čemu je bit 8. marta, Međunarodnog dana žena, da prikažu uspješne naučnice, umjetnice iz naše prošlosti, ali i da ukažu na paradoks u vezi sa današnjim datumom.

“Bez obzira na estradizaciju i popularizaciju 8. marta, koji je u većini slučajeva u glavama građana BiH dobivanje cvijeća, okupili smo se da nanovo ukažemo u čemu je bit Međunarodnog dana žena, ali i na paradoks u vezi tog datuma. Osmi mart se ne slavi, obilježava se”, naglasila je za novinare prije skupa.

Profesorica dr. Lejla Šebić s Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja smatra da su uspjesi bh. sportašica, naših žena i djevojaka, važni i na njih treba posebno obratiti pažnju. Mišljenja je da ljude sve više treba osvještavati o značaju uključivanja žena u oblast ne samo vrhunskog sporta, nego i rekreativnog sporta zbog održavanja zdravlja prvenstveno.

“Ovo je idealna prilika da se osvijestimo o značaju sporta i značaju uloge naših vrhunskih sportašica u bh. društvu koje treba da im pruži što veću podršku jer su njihovi rezultati fascinantni i mogu se jednako mjeriti sa rezultatima muških sportista”, kazala je.

Izložba Prve autorice mr. sc. Nadine Grebović-Lendo predstavlja devet žena iz bosanskohercegovačke historije. Među njima su prve književnice, slikarke, operske dive, novinarke, liječnice, učiteljice, urednice i druge koje su se rodile ili došle živjeti i stvarati u Bosni i Hercegovini.

Grebović-Lendo kaže da je važno govoriti o ženama, to žene najbolje znaju. Ono što je najvažnije, kako je kazala, ne smije se zaboraviti naša prošlost.

“Bosanskohercegovačka tradicija je duga, ima mnogo imena na koja uvijek moramo misliti. Održavanje sjećanja na prve i žene koje su dale određeni doprinos bh. tradiciji bitno je, u svakom kontekstu”, naglasila je.

Izložba Biblioteke Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu čije su autorice prof. dr. Amila Ždralović i mr. Mirela Rožajac-Zulčić predstavlja monografske publikacije naučnica tog fakulteta i zanimljivu infografiku sa statističkim podacima o obrazovanju u Bosni i Hercegovini i na Univerzitetu u Sarajevu – Pravnom fakultetu.

Ove godine osim Službe za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport u organizaciji događaja, u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu, pridružila se i Služba za međunarodnu saradnju i Biblioteka Univerziteta u Sarajevu.

(Fena)

Radio AS