Na zaštićenim područjima 1. maja dozvoljeno roštiljanje, meterolozi najavljuju sunčano prijepodne

Tokom predstojećoj prvomajskih praznika očekuje se da će brojni građani Sarajeva ali i turisti iz cijele Bosne i Hercegovine i iz inostranstva posjetiti neka od poznatih sarajevskih izletišta od kojih se većina nalazi u zaštićenim područjima Kantona Sarajevo.

Kako su Feni kazali iz KJU za zaštićena prirodna područja za prvomajske praznike pripremaju se kao i svake godine, naglasivši kako su spremni da prime za praznike veliki broj posjetilaca na zaštićena područja.

“Ono što razlikuje proslavu 1. maja ove godine u odnosu na prethodne, bit će to što će na zaštićenim područjima KS isključivo 1. maja biti dozvoljeno roštiljanje uz uslov da roštilj bude odignut od zemlje. Izašli smo u susret željama posjetilaca koji žele roštiljati ali samo uz uslov da je omogućeno roštiljanje uz odignuti plamen od zemlje”, kazao je Feni stručni saradnik za promociju, marketing i informisanje KJU za zaštićena prirodna područja Mustafa Zvizdić.

Naglasio je da će nakon tog dana, roštiljanje biti strogo zabranjeno na zaštićenim područjima KS, kao i do sada.

“Svi posjetioci koji žele provesti provomajske praznike u prirodi šetajući ili baveći se nekim drugim rekreativnim aktivnostima mogu to učiniti ako posjete zaštićena područja KS u periodu od 08.00 do 18.00 sati”, kazao je Zvizdić.

Inače prema prognozama meteorologa za prvomajske praznike očekuje se nestabilno vrijeme.  U nedjelju, 1. maja, u Bosni i Hercegovini bit će sunčanije prijepodne. Jači razvoj oblačnosti u drugoj polovini dana širom zemlje će usloviti pljuskove i slabu grmljavinu. Bez padavina na jugu. U ponedjeljak, 2. maja u BiH se prognozira pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. 

FENA

Radio AS