Općina Novo Sarajevo će finansijski podržati rad SOS Dječijeg sela

Općina Novo Sarajevo će finansijski podržati humanitarnu organizaciju SOS Kinderdorf (Dječije selo), saopćili su iz ove općine.

Načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović i nacionalna direktorica SOS Kinderdorf Mirela Gruenter-Đečević jučer, 28. aprila, su potpisali ugovor o finansijskoj podršci. Kako je navedeno, Općina Novo Sarajevo je prvi put izdvojila finansijska sredstva za ovu organizaciju.

“Nakon prvog sastanka održanog prošle godine sa predstavnicima SOS Dječijeg sela na kojem je iskazana potreba za pomoć u finansiranju jedne SOS porodične kuće, prepoznali smo značaj porodičnog modela brige i podrške socijalno ugroženim porodicama i djeci te odmah poduzeli konkretne korake predloživši sredstva u iznosu od 31.500 KM. Općinsko vijeće je usvojilo budžet čime su ova sredstva današnjim potpisivanjem ugovora dodijeljena SOS Dječijem selu. Intencija mene kao načelnika je da ovo bude stalna stavka u općinskom budžetu i narednih godina, a što će, iskreno se nadam, podržati i Općinsko vijeće”, istakao je načelnik Tanović.

SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini pružaju brigu o 201 djetetu, a direktno podržavaju i 332 socijalno ugrožene porodice kroz program jačanja porodica. Prema riječima nacionalne direktorice SOS Kinderdorf Mirele Gruenter-Đečević u Sarajevu je trenutno aktivno 16 SOS porodičnih kuća u kojima živi po sedmero djece različitog uzrasta.

“SOS Dječijem selu jako puno znači ova podrška Općine Novo Sarajevo, jer ovim sredstvima općina podržava jednu porodičnu kuću SOS porodice sa sedmero djece tokom cijele godine. Sredstva će se utrošiti za potrebe djece iz ove SOS porodice, a prvenstveno za sve edukativne potrebe koje porodica ima, jer je riječ o djeci školskog uzrasta”, istakla je Gruenter-Đečević .

Ova humanitarna organizacija najavila je i nekoliko novih projekata i aktivnosti koje se planiraju realizirati ove i narednih godina, a jedna od tih je i izlazak SOS porodica u zajednicu, odnosno izlazak u život izvan sela u svakodnevno okruženje. Projekat će početi u Tuzli, a planiran je i u Sarajevu gdje će biti potrebna velika podrška i razumijevanje lokalnih zajednica kada je u pitanju smještaj tih porodica, saopćili su iz Općine Novo Sarajevo.

Radio AS