Načelnik Mandić uručio vatrogasnu opremu pripadnicima DVD „Bjelave“

U prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ (Ulica Bjelave 44) u četvrtak, 9. decembra 2021. godine načelnik Općine Centar Srđan Mandić je sa komandirom ovog vatrogasnog društva Sulejmanom Vrancem potpisao ugovor o davanju na korištenje vatrogasne opreme čiju nabavku je finansirala Općina Centar u iznosu od 23.110 KM.

Kako je planirano opremu će koristiti Služba za zaštitu i spašavanje, koja je formirana i djeluje pri DVD „Bjelave“. Uručena oprema ostaje u vlasništvu Općine Centar i vodi se u materijalnoj evidenciji Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar.

“Ovo je oblast gdje namjeravamo i dalje ulagati u opremanje njihovih pripadnika, jer smo svjedoci da se povećava broj elementarnih i prirodnih nesreća, te drugih oblika nepogoda koji predstavljaju opasnost našem stanovništvu, gdje vatrogasci imaju izuzetnu ulogu u spašavanju ljudi i materijalnih dobara. Općinska administracija ima u planu rješavanje problema sa grijanjem u prostorijama ovog društva, te nabavku novog vatrogasnog vozila”, kazao je načelnik prilikom današnje primopredaje vatrogasne opreme.

Komandir Vranac se ovom prilikom zahvalio Općini Centar i načelniku Mandiću na sveukupnoj podršci koju pružaju pripadnicima ove vatrogasne jedinice.

“Doniranu opremu osim vatrogasnih crijeva i ostale opreme koja predstavlja potrošni materijal, čine šator na napuhavanje, akumulatorska pila koja može rezati lim i željezo prilikom spašavanja unesrećenih, mašina za gašenje požara koja mijenja tri čovjeka sa naprtnjačama i ima puno veći efekat, manometar, kompresor zraka te ključ i nastavak kojeg možemo priključiti na ulične hidrante za punjenje vatrogasnih vozila vodom”, objasnio je Vranac.

Osim donirane opreme također je u toku nabavka vatrozaštitne opreme koju će pripadnici ove brigade koristiti prilikom gašenja požara. 

Današnjem potpisivanju ugovora i primopredaji vatrogasne opreme su također prisustvovali i vijećnik Đenan Mulić, savjetnik općinskog načelnika Draško Luković, kao i predstavnici Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar.

Radio AS