Forto: Kanton Sarajevo lider u borbi protiv korupcije

Čini se da se izgubilo dosta vremena, a napravilo vrlo malo napretka, poručeno je danas u Sarajevu prije početka konferencije koju je organizaovao Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Konferencija se organizuje pod okriljem projekta “Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru”, koji implementira UNDP-i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

„Čini se da se izgubilo dosta vremena, a napravilo vrlo malo napretka. Smatram da je vrlo bitan način na koji rade donji nivoi vlasti, gradovi, općine, lokalnih zajednica, odnosno način na koji oni ostvaruju direktnu interakciju s građanima”, rekao je Pishat.

“Želim da čestitam kantonima Sarajevo i Tuzla, kao i 12 lokalnih zajednica koji su tu da djeluju i očuvaju najbolje interese njihovih građana”, rekao je Pishat, dodajući kako je vrlo bitno da se u borbi protiv korupcije radi zajednički, razmjenjuju iskustva, te kako se tu već može vidjeti da Tuzlanski kantona preuzima neke dobre prakse koje je prethodno implementirao Kanton Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je kako je Vlada Kantona Sarajevo apsolutni lider u BiH kada je riječ o borbi protiv korupcije, ističući kako to potvrđuju registri zaposlenih u javnom sektoru, Zakon o prijavljivanju imovine, apsolutna transparentnost na kojoj insistiraju, te krivične prijave koje svakodnevno podnose protiv odgovornih u javnim ustanovama.

“Apsolutno nevezano za političku opciju spremni smo da se borimo protiv korupcije. Mislim da se previše priča o pravnoj državi, a premalo se radi da dostignemo pravnu državu”, rekao je Forto.

Ono čime nisu zadovoljni, dodao je, a za što nemaju načina da poprave kao vlada, jeste odnos tužilaštva, ponekad i sudova prema onome što šalju u vidu informacija, krivičnih prijava, generalno prijava za korupciju.

“Mislim da je to presporo, želimo da se na tome više radi. Želimo napokon da vidimo određene ljude iza rešetaka”, zaključio je Forto.

Radio AS