Načelnik Muzur i ministar Šteta otvorili radove na ratnom putu preko Igmana

Radovi na rekonstrukciji ratnog puta preko Igmana započeli su danas, a tim povodom na ovoj putnoj komunikaciji, koja je imala izuzetno važnu ulogu tokom agresije na BiH, održana je konferencija za medije.

Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža i Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, naglasili su da je ovo historijski gledano najvažniji projekat.

“Često smo tokom rata mogli čuti priču kako bi ovaj put trebalo pozlatiti s obzirom na ulogu i značaj koji je imao za vrijeme agresije na BiHu. Nažalost nakon završetka rata dospio je u drugi plan, iako je bio žila kucavica za sve nas na ovim prostorima, a pogotovo za glavni grad naše domovine”, rekao je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur.

U jednom dijelu svog obraćanja načelnik Muzur je poručio kako su ministar Šteta i direktor Direkcije za puteve KS, Selmir Kovač, najbolji saradnici Općine Ilidža.

Jedan od prioriteta “Našeg plana za Ilidžu 2020. – 2024.”, kojeg je načelnik Muzur prezentirao tokom kampanje, bilo je i unapređenje ključne infrastrukture ali i turizma, a sigurno da će i rekonstrukcija ratnog puta doprinijeti porastu broja posjetilaca i turista i sa ove strane planine Igman.

O rekonstrukciji puta u dužni od 2.964,8 metara govorio je i ministar Šteta, a Okvirni sporazum potpisan je na tri godine u vrijednosti 3.850.000.

“Ratni put Igman, simbol otpora i spasa, je višestruko značajan, kako zbog svoje historije, tako i zbog povezivanja tri općine našeg kantona. Trenutno je ovaj put potpuno neuslovan, a izgradnjom novog, čiji radovi počinju danas, dobit ćemo potpuno nova tri kilometra puta. Izuzetno sam zadovoljan saradnjom sa Općinom Ilidža, koja na svakom od projekata pokazuje efikasnost i kvalitet”, kazao Šteta.

Dodaje i da Ministarstvo saobraćaja, realizacijom planiranih projekata, nastavlja na području cijelog Kantona građanima ostavljati trajne vrijednosti.

O značaju i važnosti ratnog puta preko Igmana govorili su i Nazim Mahmutović i Rifat Hodžić, koji su, svaki na svoj način bili angažovani na simbolu otpora agresoru.

“Ovo je projekt koji zaslužuje apsolutnu podršku zbog njegove ratne uloge, a koja se tek osjetila u trenucima kada je prokopan Tunel spasa, pa je ovo bio Put spasa, i mislim da povezicu nije teško pronaći. Vrlo dobro znam u kakvom je stanju bio ovaj šumski put koji je na kraju predstavljao život za mnoge i koliko smo truda uložili tokom rata na njegovo održavanje”, naglasio je Mahmutović.

Rifat Hodžić, prvi komandant 2. motorizovanog bataljona, dosta je emotivno govorio o ratnom putu, u blizini kojeg je i teško ranjen, ali koji mu je na kraju i spasio i život.

“Nikad mi nije lako govoriti o ratnim temama, pogotovo o Igmanu. Nedaleko odavde sam teško ranjen, ali zahvaljujući ovom putu brzo sam prebačen u Hrasnicu i evo hvala Bogu sjedočim ovom lijepom trenutku. Važno je ovo sve što se dešava zbog naše djece, naših unuka i generacija koje dolaze”, poručio je Hodžić, te pohvalio početak radova, ali se i zahvalio svima onima koji su tokom agresije doprinijeli odbrani ove putne komunikacije.

Okupljene na lokaciji “Osmice” muzičkim numerama počastili su učenice i učenici Prve i Pete osnovne škole u pratnjih njihovih nastavnika.

Na kraju vrijedi naglasiti da će nakon završetka radova, koje izvodi firma Demus d.o.o, ratni put preko Igmana biti proglašen regionalnom cestom, a održavanje će preuzeti Direkcija za puteve. Rradit će se i projekt od “Osmica” do R 442a (Krupac – G. Grkarica – Hadžići) u dužini 6,5 km, nakon čega će se pristupiti realizaciji ovog puta do spoja sa regionalom cestom.

klix.ba

Radio AS