Nagrade učenicima KS za najbolje ostvarene rezultate na kantonalnim takmičenjima

Za najbolje ostvarene rezultate na kantonalnim takmičenjima za srednje škole iz informatike, matematike i STEM-a, IT kompanija Atlantbh d.o.o. Sarajevo nagradit će 26 učenika Kantona Sarajevo sa po 200 KM.

Sredstva će učenicima biti doznačena putem Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, a tim povodom danas su resorna ministrica Naida Hota-Muminović i predstavnik navedene firme Milad Čerkić potpisali  Memorandum o saradnji na projektu nagrađivanja pomenutih učenika.

“Raduje nas ova inicijativa koja dolazi iz realnog sektora, odnosno kompanije Atlantbh. Ona sugeriše da ćemo u narednom periodu praviti dobre modele saradnje sa realnim sektorom i obrazovnim vlastima kako bismo uspostavili dobar vrijednosni sistem. Posebno se radujemo što ćemo na ovaj način ohrabriti najizvrsnije učenike-takmičare, kao i što možemo reći da realni sektor prati niihove uspjehe i samim tim daje im vjetar u leđa. Pozivamo sve učenike i učenice da se posvete onim aktivnostima u kojima pokazuju talente i da u narednom periodu ostvaruju što bolje rezultate”, kazala je ministrica Hota-Muminović.

Predstavnik i CEO kompanije Čerkić je kazao da je zadovoljstvo što kroz saradnju sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, ova kompanija ima priliku nagraditi učenike koji su ostvarili izuzetne rezultate na kantonalnim takmičenjima iz matematike, informatike i STEM oblasti u prethodnoj školskoj godini.

“U Atlantbh trenutno radi više od 160 mladih IT stručnjaka koje kontinuirano podržavamo u njihovom ličnom i profesionalnom razvoju. Na isti način pristupamo i mladima koji pokazuju izvanredan trud za vrijeme školovanja i studija. Simbolične nagrade upućene srednjoškolcima predstavljaju širenje naših postojećih programa podrške mladima kao što su godišnje stipendije za najbolje studente i ABH praksu koju organizujemo do četiri puta godišnje”, ustvrdio je on.

Nagrade će primiti pet učenika koji su na takmičenju iz informatike imali jednak, maksimalni, broj bodova, 12 učenika za rezultate ostvarene na takmičenju iz matematike, odnosno osvojena prva, druga i treća mjesta, kao i devet učenika za osvojena prva tri mjesta na STEM takmičenju, saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.

Radio AS