Počeli radovi na sanaciji pomoćnog stadiona pored Sportske dvorane “Goran Čengić”

Pomoćni fudbalski teren stadiona Grbavica sa vještačkom travom, pored Sportske dvorane “Goran Čengić” od 2017. godine, kada je posljednji put djelimično saniran, u izuzetno je lošem i neuslovnom stanju.

Budući da se na ovom sportskom terenu godišnje odigra oko 300 utakmica, te ga koriste hiljade mladih sportaša, Općina Novo Sarajevo je pristupila pripremi i realizaciji projekta sanacije, a građevinski radovi su počeli danas. Projekt sufinansiraju Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Novo Sarajevo i Vlada Federacije BiH.

Početak radova na sanaciji pomoćnog terena danas su obišli premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić i načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.

Ovom prilikom, premijer Forto je izjavio da  je sretan što će djeca, koja najviše koriste ovaj teren, uskoro trenirati u kvalitetnim i sigurnijim uslovima.

“Osim što ulažemo u vrhunski sport, čime nadomještavamo ono što bi trebala raditi država, predano radimo i na izgradnji infrastrukture za masovni i amaterski sport, iz kojeg će se zasigurno izroditi vrhunski sportaši koje ćemo jednog dana rado podržati”, naveo je premijer Forto, te potcrtao napore Vlade KS da infrastrukturnim radovima poboljša kvalitet života građana u svakom njegovom segmentu.

Ministar Avdić je kazao da je sretan što su konačno započeli radovi na sanaciji ovog sportskog terena na zadovoljstvo sve djece i svih fudbalskih klubova koji će se imati priliku ovdje takmičiti i trenirati.

“Ministarstvo je izdvojilo 150.000 KM i udruženim sredstvima sa Općinom i Vladom FBiH vjerujemo da će za planiranih 48 dana ovo igralište biti u punom sjaju i potpuno spremno da djeca, koja neizmjerno vole fudbal i koja su budućnost bosanskohercegovačkog sporta, nastupaju baš ovdje” poručio je ministar Avdić.

Načelnik Tanović je istakao kako je ovo jedan od kapitalnih projekata Općine Novo Sarajevo za ovu godinu, jer se radi o sportskom terenu koji je godinama neuslovan za održavanje sportskih aktivnosti, treninga i odigravanje utakmica.

“Poslije niza godina neadekvatnog održavanja ovaj teren je doveden u jako loše stanje. Prošle godine Općina je kroz budžet planirala rekonstrukciju terena i tada su obezbijeđena sredstva u iznosu od 434.000 KM, uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo, premijera Forte i ministra Avdića, ali zbog povećanja cijena na tržištu tenderi su obarani, te smo morali obezbijediti dodatna sredstva za ovaj projekt. Općina je potom aplicirala na Javni poziv Vlade FBiH, te uspjela obezbijediti dodatnih 250.000 KM, čime se zatvorila finansijska kontrukcija za navedene radove, istakao je načelnik Tanović.

Dodao je i da će Omladinski pogon Fudbalskog kluba Željezničar koji je odlukom Općinskog vijeća proglašen za udruženje od značaja za ovu lokalnu zajednicu, većinom koristiti ovaj sportski teren, ali da su i drugi sportski klubovi dobrodošli.

Nove dimenzije fudbalskog terena iznosit će 61m x 90m i oko terena je planiran sigurnosni pojas oko 2,5 metra. Planirana je zamjena postojećeg travnjaka sa svim neophodnim slojevima ispod travnjaka i novo obilježavanje fudbalskog terena. Radit će se i na uklanjanju dijela betonskog zida na kojem su smještene tribine, a prostor koji se dobije nakon uklanjanja tribina iskoristit će se za postavljanje vještačke trave i kanalica. Na kraju je predviđena i zamjena golova.

Ukupna vrijednost radova je oko 684.000 KM. Nadzor nad izvođenjem radova vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Radio AS