Najavljen nastavak izgradnje kanalizacije na području Trebevića

Najavljena je izgradnja kanalizacionog sistema na području Trebevića, a na koji bi trebali biti priključeni i Napretkov dom, hotel Pino Nature, Bistrik kula (Observatorij), buduća botanička bašta, javni toalet i parkinzi.

Kako su saopštili iz Vlade Kantona Sarajevo, rješavanje dugogodišnjeg problema nepostojanja kanalizacionog sistema u zaštićenom pejzažu Trebevića te negativnog utjecaja fekalnih voda bili su tema interresornog sastanka čiji je domaćin bila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP).

Uime Kantona Sarajevo na sastanku su bili ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović (NiP), ministar privrede Adnan Delić (NiP), načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić (NES) te izvršni direktor za kanalizacione sisteme Adnan Šerak, ispred preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK).

Nakon, kako je navedeno, stručne diskusije i analize problema, zajednički stav prisutnih da je potrebno nastaviti izgradnju spomenutog kanalizacionog sistema, imajući u vidu i zaštitu prirode i okoliša.

Napomenuto je da Grad Sarajevo implementira projekat izgradnje kanalizacionog sistema na potezu od lokaliteta Čoline kape do dolazne stanice Trebevićke žičare, dok je na sastanku dogovoreno da se zajednički u ovoj godini nastavi s izgradnjom novih dionica.

Novim dionicama planiraju se obuhvatiti objekti kao što su Napretkov dom, hotel Pino Nature, Bistrik Kula (Observatorij), buduća botanička bašta, javni toalet i parkinzi. Predviđena je i mogućnost priključenja novih građevina, nakon što se usvoji prostorni plan područja posebnog obilježlja zaštićenog pejzaža Trebević.

Važno je istaknuti da ovaj zaštićeni pejzaž spada u petu kategoriju zaštićenih prirodnih vrijednosti u kojoj je dozvoljen razvoj turizma, ali na način da se ne ugrozi okoliš, kao i da će ovaj projekt znatno doprinijeti tom cilju, mišljenja su kantonalne vlasti.

Radio AS