Nakon 15 godina povećane plate radnicima u komunalnom sektoru

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u KS Ramiz Gušo potpisali su danas Kolektivni ugovor za radnike kantonalnih komunalnih preduzeća. Do ovoga je došlo nakon zalaganja ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Envera Hadžiahmetovića i Vladine odluke da se ovim radnicima prvi put u posljednjih 15 godine poveća plate.

Prema ugovoru, za one koji imaju plate do 1.000 KM ona će biti veća za 100 KM, dok će onim radnicima koji imaju primanja veća od 1.000 maraka iznos biti uvećan za 80 KM.

“Nakon 15 godina od kada nije povećana plata u komunalnom sektoru, ministar Hadžiahmetović se izborio da poboljša uslove rada našim komunalnim radnicima. Ako su nekada prije 15 godina kružile priče da je komunalna privreda preplaćena, to sigurno više nije slučaj. Troškovi života značajno su porasli i bilo je vrijeme da napravimo korekciju”, naveo je premijer Forto.

Ministar Hadžiahmetović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da se radi o zasluzi kompletne Vlade KS, predvođene premijerom Fortom.

“Pokazao je visoku svijest o potrebama komunalne privrede i radnika. Ovo je velika stvar, drago mi je da smo našli zajedničku riječ i potpisali Kolektivni ugovor. Nadam se da je ovo početak dobre saradnje između Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede i Vlade KS”, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Predsjednik Gušo je, podsjetivši da su zadnje povećanje plata imali 2006. godine, rekao da je komunalna privreda u teškoj situaciji, iako se radi o žili kucavici Kantona Sarajevo.

“Dobra je stvar što se to prepoznalo na vrijeme, da bi zaustavili odlazak i iseljavanje naših radnika, jer Kolektivni ugovor daje garanciju i sigurnost”, zaključio je Gušo.

Radio AS