Nakon konstituirajuće sjednice Skupštine KS, slijedi izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović i član CIK-a BiH Željko Bakalar danas su, na konstituirajućoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, uručili uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima.  

Skupština Kantona Sarajevo ima 35 poslanika.

U saopćenju CIK-a BiH se navodi da u narednim danima slijedi zajednička aktivnost Centralne izborne komisije BiH i Skupštine Kantona Sarajevo koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prema Uputstvu o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, iz Skupštine Kantona Sarajevo bira se dvanaest delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući četiri iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog, pet iz reda srpskog naroda i dva iz reda ostalih.

U skladu s odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 2. decembra 2022. godine.

Predsjednik CIK-a BiH je podsjetio poslanike da su izabrani zvaničnici dužni, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u „Službenom glasniku BiH“, izvršiti elektronski unos podataka u obrazac Izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici CIK-a BiH.

Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH na verifikaciju.

Arnautović je čestitao novoizabranim poslanicima na izbornom uspjehu i osvojenim mandatima.

Radio AS