Narodno pozorište Sarajevo će 1. novembra obilježiti Međunarodni dan baleta

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo će u srijedu, 1. novembra, s početkom u 11 sati, povodom Međunarodnog dana baleta, publici biti omogućeno da prisustvuje času baleta, što je rijetka prilika za uvid u naporan rad i predanost baletnih umjetnika.

Međunarodni dan baleta slavi ne samo ljepotu baleta, već i predanost, rad i posvećenost umjetnika koji ga izvode. To je dan kada se umjetnost plesa približava publici i inspirira nove generacije da se zaljube u svijet baleta.

Čast baleta će voditi baletni pedagog Rafael Avnikjan, dok će korepetitorica pijanistkinja biti Aida Jažić. U častu baleta će učestvovati ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Bit će izveden u okviru projekta “Specijalni programi NPS u povodu obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u KS” koji je podržala Turistička zajednica KS.

Međunarodni dan baleta se počeo obilježavati 1. oktobra 2014. godine. Tada se pet velikih svjetskih baletnih kompanija udružilo kako bi toga dana publici ponudilo pravu poslasticu. Naime, ove pozorišne kuće osigurale su četiri sata prijenosa uživo, a publika je mogla zaviriti u živote članova kompanija: od proba, classova do predstava. Plesalo se u ruskom Boljšoj teatru, Australian Balletu, engleskom Royal Balletu, National Ballet of Canada i San Francisco Balletu.

Od tada do danas obilježavanju Međunarodnog dan baleta pridružuje se svake godine sve više pozorišnih kuća kako bi podsjetili na univerzalnost plesnog/baletnog jezika.

Međunarodni dan baleta predstavlja priliku za sve ljubitelje umjetnosti da se upoznaju s čarima baleta. Ovaj dan posvećen je slavlju i promociji ove plemenite umjetničke discipline.

Radio AS