Opća bolnica: Četvrta škola akušerske anestezije, sigurniji i bezbolan porod za sve majke

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u organizaciji Odjeljenja za anesteziju i intenzivnu terapiju te zdravstvene ustanove i osam eminentnih gostujućih profesora iz Amerike, Kanade i Škotke, počela je Četvrta škola akušerske anestezije koja će trajati do 10. novembra ove godine.

Škola će obuhvatiti najnovija dostignuća i smjernice u akušerskoj anesteziji, a važan je korak u nastojanjima da se ženama pruži mogućnost analgazije tokom poroda (bezbolni porod).

Ovogodišnja edukacija odvijat će se paralelno i u drugim zdravstvenim ustanovama, kao što su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišna bolnica Mostar, Kantonalna bolnica Zenica, te Bolnica ‘Dr fra Mato Nikolić’ Nova Bila. Sve to da bi omogućili i drugim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine da učestvuju u toj važnoj misiji.

“Krajnji cilj edukacije je osigurati sigurnije i bolje porođajno iskustvo i zakonsko pravo na anesteziju za sve majke, kao i da se iskustvo i entuzijazam ljekara sarajevske Opće bolnice, prepoznato kao mjerilo kvaliteta, prenese i u druge zdravstvene ustanove. Želja je da se bh. ženama omogući isti kvalitet usluge kao u razvijenim zemljama, bez obzira o kojoj se bolnici u BiH radi ili koji je ljekar nadležan”, navodi se.

Radio AS