Nastavlja se rekonstrukcija vodovodne mreže u Vogošći

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak, načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović i direktor Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo Rusmir Salić obišli su danas vogošćanske ulice Stara cesta i Mitra Šućura, u kojima su u toku radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže.

Radovi su dio projekta “Vodovod Sarajevo” a ovo su dvije, od ukupno 64 ulice, u kojima se u okviru druge tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrši rekonstrukcija vodovodne mreže.

Ministar Bošnjak kazao je da je ovo najvažniji projekt za sanaciju vodovodne infrastrukture u Kantonu Sarajevo, te da će osigurana kreditna sredstva pomoći da se popravi stanje sa vodovodnom mrežom u KS.

“Svakako da sve ovo što se ulaže, svi milioni koji su uloženi i koje planiramo uložiti neće biti dovoljni da saniramo čitavu mrežu, ali ove neke pozitivne stvari koje će pomoći našim građanima da imaju kvalitetniju vodu, da imaju redovno vodosnabdijevanje. Sigurno da treba i dalje da podržavamo, kako u općini Vogošća, tako i u svim ostalim općinama u Kantonu Sarajevo. Potruditi ćemo se da, zajedno sa našim komunalnim preduzećem, radimo i dalje na tome, da pripremamo projekte, da osiguramo sredstva i da pokušamo mrežu koja je u zaista lošem stanju, popraviti, kako ne bi imali ovoliko problema s vodosnabdijevanjem u Kantonu Sarajevo, i u vidu gubitaka i svih ostalih problema koji se dešavaju”, naveo je ministar Bošnjak.

Direktor Salić podsjetio je kako je urađena rekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Stara cesta u dužini od 1,1 kilometar, te da su se na ovom lokalitetu bilježio veliki broj kvarova i značajni gubici u vodovodnom sistemu. Azbest-cementni cjevovod s početka 80-ih godina zamijenjen je daktilnim cjevovodom. Vrijednost ugovorenih radova u ovoj ulici iznosi oko 186.000 eura.

U ulici Mitra Šućura vrši se izrada priključaka, a prethodno je izvršena rekonstrukcija oko 2.880 metara cjevovoda, pri čemu vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 581.000 eura.

Načelnik Hasanović je naveo ovom prilikom da se projekt uspješno privodi kraju na zadovoljstvo građana Vogošće.

Radio AS

Odgovori