Novi parking sa 65 mjesta u ulici Nerkeza Smailagića u naselju Alipašino Polje – B faza

U naselju Alipašino Polje, u B fazi u toku su radovi na asfaltiranju novog parking prostora sa 65 mjesta, u ulici Nerkeza Smailagića.

“Općina Novi Grad Sarajevo započela je tokom 2020. godine projekat izgradnje novih i proširivanje postojećih parking mjesta na svom području u nastojanju rješavanja problema saobraćaja u mirovanju i odvajanja pješačkih zona od zona za motorni saobraćaj. Izgradnjom parking prostora nastoji se ublažiti dugogodišnji problem nedostatka mjesta, te spriječiti parkiranje vozila na zelenim površinama, pješačkoj zoni i trotoarima”, navode iz Općine.

Kenan Bukva, šef Odsjeka u Službi za investicije Općine Novi Grad kazao je da je riječ o novom parking prostoru sa 65 parking mjesta.

“Konačni cilj je da se rastereti saobraćaj u mirovanju koji je u velikom problemu na ovom području. Planirano je da se unutrašnjost B faze tj. trgovi zatvore za kretanje motornih vozila, i da se pješacima obezbijedi prostor za sigurnije kretanje, a da se saobraćaj u mirovanju skoncentriše na parkinge, koje mi kontinuiramo gradimo”, rekao je Bukva.

Bukva je dodao da je nakon ovog parking prostora planirano i dalje raditi na proširivanju saobraćaja u mirovanju po pitanju novih parking prostora, generalno na Alipašinom Polju u B i C fazi.

Osim izgradnje novih i proširivanja postojećih parking mjesta, Općina Novi Grad Sarajevo radi i na postavljanju nove rasvjete na parkinzima, kao i nove horizontalne i vertikalne signalizacije, a u proteklom periodu urađena je rekonstrukcija na svim parkinzima koji su bili u jako lošem stanju, jer, kako kažu iz Općine, već duže vrijeme ih niko ne održava.

Radio AS