Odluka o osnivanju novog preduzeća za javni prevoz pred kantonalnim zastupnicima početkom aprila

Nova vozila javnog prevoza već stižu, ali i vijest da će njima upravljati uposlenici novog preduzeća, koje bi bi trebalo da se zove “Javni prijevoz Sarajevo”.

Vozači, još uvijek GRAS-a, prolaze obuku, inženjeri iz Bjelorusije, gdje su kupljeni novi trolejbusi, obučavaju tehničko osoblje.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta tvrdi da neophodno je još jedno novo preduzeće koje će dati stabilnost kako bi se postojeće moglo restrukturirati.

“Razlog formiranja novog preduzeća jeste ulaganje Vlade KS i Ministarstva saobraćaja KS u javni prevoz u Kantonu Sarajevo”, kaže direktor GRAS-a Senad Mujagić.

U “Javnom prijevozu” prvih pet od ukupno 35 trolejbusa trebalo bi da bude u aprilu. Još je nepoznato na kojim linijama će saobraćati i da li će, obzirom da tehničke mogućnosti, pokrivati i autobuske linije.

Dok se čeka odluka o formiranju novog preduzeća, u čijoj nadležnosti će biti trolejbuski i tramvajski saobraćaj, pitanje je šta će biti sa autobuskim i kombi sektorom, koji ostaje pri GRAS-u te kako će biti riješeni nagomilani problemi u ovom preduzeću.

“GRAS će nastaviti da i dalje funkcioniše. U ovoj godini ćemo napraviti proces restrukturiranja preduzeća. Biće uključeni i eksperti, tako da ćemo u narednih 7 do 8 mjeseci pokušati da ovo preduzeće dovedemo na pozitivne poslovne grane i da ravnopravno učestvuje u javnom prevozu u Kantonu Sarajevo”, rekao je Mujagić.

Ministar Šteta uvjerava da će se novi sistem korporativnog upravljanja nakon primjene u budućem, primjenjivati i u postojećem preduzeću, odnosno u GRAS-u. Rekonstrukcijom bi trebalo da budu vraćena i milionska dugovanja po više osnova.

“Kako god uđemo u program restrukturiranja i nove firme, uposlenicima GRAS-a ništa neće nedostajati”, dodaje ministar Šteta.

Ko će od uposlenih, pod kojim uslovima biti u kojem preduzeću, kada će biti imenovana uprava novog preduzeća, doneseni poslovni akti, još je nepoznato. Odluka o osnivanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Javni prijevoz Sarajevo pred skupštinskim zastupnicima je početkom aprila.

Radio AS